AKTUALNO NA PODROČJU CIVILNE ZAŠČITE SEVERNE PRIMORSKE

Ponedeljek, 23. marec 2020

Primorski val večji delež govornega programa, tako kot mnogi drugi elektronski mediji, posveča obveščenju poslušalcev o osrednji problematiki ta hip na stetu - corona virusu. Poleg rednih rubrik smo z današnjim dnem uvedli še tri termine, v katerih bomo objavljali kratka, nujna sporočila občin in drugih inštitucij, ki se v teh dneh ukvarjajo z začito občanov. Novi termini so ob 7.15, 11.15 in 15.15.


Povzetek današnjega poročila regijskega štaba CZ severne Primorske


Na severnem Primorskem je skupno število, uradno potrjenih, obolelih še naprej 6. Dva sta iz občine Tolmin, po enega bolnika pa imajo v občinah: Nova Gorica, Idrija, Šempeter-Vrtojba in kot rečno Cerkno. V preostalih 8 občinah na našem koncu pa, vsaj uradno ni potrjenih primerov okužbe. Znova je odprt nekdanji mednarodni mejni prehod Robič, kar je nadvse pomembno za ljudi v vseh treh posoških občinah. Prehod je možen le s posebnim potrdilom in le za slovenske državljane.

Iz večine občin in tamkajšnjih štabov CZ pa še naprej prihajajo opozorila, da ni dovolj zaščitne opreme.

 

Bovec


V občini Bovec sta občanom na voljo dve telefonski št.: 030 609 437 za psihosocialno pomoč in 031 347 054 za NUJNE KLICE.


Brda


V občini Brda civilna zaščita in prostovoljno gasilsko društvo Dobrovo nadzorujeta maloobmejna prehoda na Humu in v Ceglem, ki sta namenjena le dvolastnikom. V dogovoru z njimi bo na obeh nameščena posebna veriga. Sicer pa kmetovalci s kmetijsko mehanizacijo uporabljajo tudi prehode t. i. zelene meje.


Vipava


Civilna zaščita občine Vipava je prevzela in nato Centru starejših občanov Pristan v Vipavi predala zaščitno opremo - kirurške maske. Ob tem opozarjajo, da je osebne zaščitne opreme še vedno premalo. Urejena je tudi oskrba enega varovanca v zavodu CIRIUS v Vipavi. V sosednji ajdovski občini pa preverjajo certifikate razpoložljivega materiala, ki ga imajo v občini, če bi ta ustrezal za izdelavo zaščitnih mask. Na terenu so prisotne ekipe Rdečega križa - območnega združenja Ajdovščina, ki ljudem v samoizolaciji dostavljajo zdravila.


IdrijaPri zdravstvenem domu Idrija je CZ postavila šotora pri vstopni točki in uredila deko cono. Za psihosocialno pomoč so aktivirane 3 telefonske številke, vzpostavljen pa je tudi nov e-naslov: czidrija@idrija.si.


Mejni prehod Robič


V posoških občinah so pozdravili ponovno odprtje nadzorne točke na mejnem prehodu Robič. Občanom za prehode le-te izdajajo posebna dovoljenja. 


Kobarid

V občini Kobarid so sprejeli tudi pobudo občana, da se kontrole izvajanja ukrepov in prepovedi večkrat opravlja tudi po vaseh in zaselkih.


Kanal


V občini Kanal je bil na skupnem sestanku CZ in vodstva občine sprejet ukrep prepovedi druženja v parkih in v neposredni bližini Petrolovih bencinskih servisov, ki so postali pravo zbirališče tudi za popivanje. Zato je bil dosežen tudi dogovor s Petrolom za omejitev prodaje alkoholnih pijač.


Poveljnik regijskega štaba CZ o aktualnih razmerah v regiji


Za danes pa je Metka Rupnik poklicala regijskega poveljnika civilne zaščite Sama Kosmača, s katerim je spregovorila o aktualnih vsebinah, ki jih je prinesel minuli konec tedna.

Samo Kosmač

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sreda
15.07.2020
12°C / 28°C
četrtek
16.07.2020
13°C / 28°C
petek
17.07.2020
15°C / 28°C