V PRIMORSKIH OBČINAH SO ZADOVOLJNI S POMOČJO RANLJIVEJŠIM SKUPINAM

Sobota, 21. marec 2020

 Občina Ajdovščina, kot ugotavljajo na svoji spletni strani, je dobro poskrbela za ranljivejše skupine. Ocenjujejo, da so dober učinek dosegli z letaki, ki so jih razposlali po gospodinjstvih. Prav tako vodstvo Občine postavlja za vzgled obe gostišči, ki sta ponudili pomoč v obliki toplih obrokov z dostavo na dom socialno ogroženim. Gostišči Letni vrt Na Livadi iz Ajdovščine in Podfarovž iz Vipave trenutno oskrbujeta vsaka po 10 družin. Podfarovž ta teden skrbi tudi za stanovalce ajdovske Malorke, prihodnji teden pa bo to skrb prevzel Letni vrt Na Livadi. V Malorki je trenutno nastanjenih 8 fantov, ob toplih obrokih je predvsem poskrbljeno za upoštevanje vseh aktualnih ukrepov, osebje Malorke pa ima za sedaj še dovolj zaščitne opreme.

Rdeči križ Ajdovščina, ki ponuja dostavo suhih obrokov, zdravil, prehranskih paketov in higienskih sredstev, trenutno celostno obravnava tri družine, po potrebi pa več. Na razpolago ima v pripravljenosti tudi več prostovoljcev.

Organizirano je tudi varstvo otrok na domu, s pomočjo prostovoljcev, za starše, ki opravljajo nujne poklice. Starši so se sicer dobro organizirali, saj se večjih potreb za sedaj ne beleži – doslej je bil namreč le en dan v varstvu en otrok.  


Prostovoljci pomagajo oziroma so v pripravljenosti za dve večji nalogi: prva je oskrba starejših ali potencialno okuženih s hrano, zdravili in higienskimi pripomočki, druga pa varstvo otrok tistih staršev, ki si zaradi dela v nujnih službah ne morejo organizirati varstva. V dolini Soče so se prostovoljci že aktivirali v nekaterih občinah.

V Bovcu se je županu kar sama ponudila skupina odraslih skavtov, nekoliko drugače je v Tolminu, tu so organizacijo prostovoljcev prevzeli v Klubu tolminskih študentov. Kakor je pojasnila predsednica Lara Batistuta, so svoj sistem že preizkusili v praksi, v minulih dneh so tako na dom že odnesli nekaj pošiljk hrane. Tolminski primer je sicer vzorčen primer sodelovanja med občinsko upravo in društvi oz. klubi, ki v občini delujejo, saj na ta način občani-prostovoljci vzamejo nase del zadolžitev, ki bi jih sicer morala prevzeti civilna zaščita.

Na občini Kanal ob Soči so se že v začetku tega tedna odločili, da pripravijo poziv za društva in klube v občini, z željo, da bi izmed svojih vrst predlagali prostovoljce za varstvo otrok in pomoč pri oskrbovanju starejših ali okuženih občanov. Županja Tina Gerbec je sicer že v začetku tedna povedala, da so se na občino nekateri za pomoč prijavili še pred pozivom. Kot so nam včeraj pojasnili, se je do konca tedna na občino prijavilo skupno 25 prostovoljcev, prijave pa še vedno sprejemajo. Poleg pomoči v obliki prostovoljstva so se ljudje odzvali tudi za druge oblike pomoči. Na poziv so se sicer odzvala društva, posamezniki in tudi eno večje podjetje.


Foto: Ana Štokelj


Primož Božič

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sreda
15.07.2020
12°C / 28°C
četrtek
16.07.2020
13°C / 28°C
petek
17.07.2020
15°C / 28°C