JUTRI BODO STANKA PREMRLA POČASTILI TUDI V LJUBLJANI

Ponedeljek, 09. marec 2020

Domačini iz Podnanosa, pa tudi širše Vipavske doline, rojaku Stanku Premrlu, avtorju slovenske himne, posvečajo veliko pozornosti, manj pa je znan po širši Sloveniji. Jutri pa se ga bista na poseben način spomnila tudi  Nadškofija Ljubljana in Urad predsednika Republike Slovenije.
Slovesnost bo potekala ob skladateljevem grobu na ljubljanskih Žalah.

Stanko Premrl je bil slovenski duhovnik, skladatelj in glasbeni pedagog, ki je pomembno vplival na razvoj slovenske cerkvene glasbe. Bil je izjemno plodovit ustvarjalec, saj v njegovem opusu lahko naštejemo okoli 1200 cerkvenih in 800 posvetnih skladb. Za Slovence je, kot že omenjeno,  še posebej pomemben, ker je leta 1905 uglasbil Prešernovo Zdravljico, ki je petinosemdeset let kasneje, leta 1990, postala uradna slovenska državna himna. Stanko Premrl je bil velik primorski rodoljub, med drugim tudi stric narodnega heroja Janka Premrla Vojka.

Kljub pomembnosti njegovega prispevka k slovenski samobitnosti Slavko Premrl doslej ni bil deležen pozornosti javnosti, ki si jo nedvomno zasluži. Zato je Mitja Gobec, velik poznavalec slovenske zborovske glasbe in dolgoletni sodelavec JSKD dal pobudo, da bi Premrlovo delo počastili s spominsko ploščo na njegovem grobu na Žalah z napisom "Tukaj počiva skladatelj Stanko Premrl, avtor Zdravljice - himne Republike Slovenije".

Urad predsednika RS Slovenije se je na pobudo odzval, prav tako pa tudi Nadškofija Ljubljana, ki skrbi za skladateljev grob in je pripravila tudi spominsko obeležje.  Častni gost in slavnostni govornik bo predsednik republike Borut Pahor, Zdravljico pa bo zapel Duhovniški oktet Oremus.O življenju in delu Stanka Premrla bo na prireditvi spregovoril Pavle Ravnohrib


Ivan Seljak

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

torek
21.09.2021
14°C / 23°C
sreda
22.09.2021
11°C / 23°C
četrtek
23.09.2021
11°C / 22°C