PREPOZNAJ SVOJ KRAJ - ZAVRATEC

Nedelja, 08. marec 2020
V oddaji Prepoznaj svoj kraj vas bomo danes peljali v Zavratec - majhno krajevno skupnost sestavljeno iz dveh naselij; Zavratca in Potoka. Vasico s 720 metri nadmorske višine obdajajo hudourniške grape Črne, Jakopinke in Sovre, tod mimo pa je nekdaj potekala tovorna pot, ki je povezovala Trst, Primorsko in notranjost, vse tja do Škofje Loke. Na južno stran Zavratca se vzpenja hribovje Mravljiše, ki predstavlja razvodnico med Jadranskim in Črnim morjem in nudi širen razgled čez predalpsko hribovje, vse do Triglava, Karavank in Kamniških Alp. Zavratec je prvič omenil zgodovinar Urnest leta 1475, ime Zavratec pa naj bi izviralo iz besede »za vrati«, saj pod Zavratcem leži ozek skalnat prehod v obliki vrat. Zanimivo je tudi to, da to ni edini Zavratec. V Sloveniji obstaja še vas Zavratec pri Studencu na Dolenjskem, na Češkem pa vas Zavratec pri Třemošnicah. Prebivalci nam bližnjega Zavratca nad Idrijo so v stiku tako z Zavračani z Dolenjske, kot tudi z Zavračani s Češke in se ob posebnih priložnostih ter dogodkih radi obiščejo. Več o kulturnih in naravnih znamenitostih, Zavračanih in njihovih dejavnostih pa boste izvedeli v pogovoru s predsednikom krajevne skupnosti Zavratec, Ivanom Kogovškom.


Posnetek: Ivan Kogovšek

Tudi v Zavratcu smo poiskali primer dobre prakse, ki bo mlade zadržal na podeželju. Planota obdarjena z vodnim izvirom in rodovitno zemljo je prebivalcem Zavratca že od nekdaj omogočala ukvarjanje s kmetijstvom, dejavnostjo, ki je med vaščani v veliki meri prisotna še danes in marsikomu predstavlja glavni vir zaslužka. Med njimi sta tudi Mojca in Matej Kogovšek, ki sta na kmetiji Kogovšek uvedla novo dejavnost. Pričela sta namreč s predelavo kravjega mleka v okusne domače sire, skute, jogurte in še bi se kaj našlo. Če želite njiju in njune izdelke spoznati pobližje, jima le prisluhnite v naslednjih minutah.

Posnetek: Kmetija Kogovšek

Ksenija Mlinar


Ivan Kogovšek
Kmetija Kogovšek

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sreda
05.08.2020
15°C / 28°C
četrtek
06.08.2020
17°C / 31°C
petek
07.08.2020
17°C / 33°C