VARUH ČLOVEKOVIH PRAVIC OBISKAL CIRIUS VIPAVA

Torek, 03. marec 2020

Varuh človekovih pravic Peter Svetina in predsednica Komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti Eva Irgl sta včeraj dopoldne obiskala Center za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje Vipava. CIRIUS Vipava izobražuje in usposablja otroke in mladostnike s posebnimi potrebami, tako na predšolski kot tudi na osnovnošolski ravni. Varuh in poslanka Eva Irgl sta si tako v spremstvu v.d. ravnatelja  Alojzija Adamiča ogledala in pohvalila kakovostno delo zaposlenih v Centru, ki skozi izobraževanje pomagajo, da se otroci in mladostniki v ustanovi veliko naučijo in hkrati počutijo odlično. V CIRIUS Vipava namreč pripravijo za vsakega otroka individualiziran program s katerim olajšajo učenje na tistih področjih, kjer imajo otroci največ težav. Poudarjajo tudi njihova močna področja in jih spodbujajo, da se izražajo na njim primeren in možen način. V Centru izvajajo tudi poseben program vzgoje in izobraževanja, zdravstveno negovalni program in terapevtski program. Več o namenu obiska varuh Peter Svetina.


Izjava Peter Svetina


Svetina opozarja tudi na vse večjo problematiko vključevanja teh otrok v lokalno okolje, ko dopolnijo 26 let. Po njegovem mnenju je namreč nadaljnja obravnava pomanjkljiva, prehod na trg dela pa težak. 


Izjava Peter Svetina 2
Med obiskom je varuh tudi opazil, da se v Centru spopadajo s prostorsko stisko, ki je iz leta v leto večja. Ob tem meni, da mora iti moderna družba v korak s časom in poskrbeti za otroke s posebnimi potrebami tako, da priskrbi stavbo, ki bo primerna za te otroke, kajti najstarejši del stavbe v Vipavi je pravzaprav italijanska vojašnica zgrajena v začetku prejšnjega stoletja.
Da ima CIRIUS veliko pomankanje prostorov poudarja tudi v.d. ravnatelj Alojzij Adamič.


Izjava Alojzij Adamič


CIRIUS Vipava skrbi za 148 otrok in mladostnikov, od tega je v matični ustanovi 127 otrok v oddelku Stara Gora pa 21 otrok. Imajo pa tudi mobilno službo, ki izvaja na večinskih šolah in vrtcih dodatno strokovno pomoč za 231 učencev.Ana Štokelj

Peter Svetina 1
Peter Svetina 2
Alojzij Adamič

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sobota
06.03.2021
5°C / 14°C
nedelja
07.03.2021
3°C / 11°C
ponedeljek
08.03.2021
-5°C / 11°C