V PODNANOSU SO SE POKLONILI JANKU PREMRLU VOJKU OB 100 LETNICI ROJSTVA

Nedelja, 01. marec 2020

Včeraj je v Podnanosu, pri spomeniku Janka Premrla – Vojka in padlih borcev NOB, potekala osrednja slovesnost ob 100 letnici rojstva narodnega heroja, velikega domoljuba, Janka Premrla – Vojka.  Dogodka se je udeležil tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki je k spomeniku Premrla – Vojka in padlih borcev NOB položil venec. Vence so položili še predstavniki KS Podnanos, Zveze borcev za vrednote NOB in veteranov. Med polaganjem vencev je častno stražo poleg praporščakov držala še častna straža Garde Slovenske vojske. Za kulturni program na sami slovesnosti so poskrbeli oktet Castrum, solistka Eva Hočevar na kitari ter recitator Igor Rojc in recitatorki iz OŠ Draga Bajca Vipava, Podružnična šola Podnanos. Slavnostni govornik je bil zgodovinar dr. Branko Marušič.


Slovesnost se je nadaljevala v športni dvorani Veščinskega centra Slovenske vojske v vojašnici Janka Premrla Vojka v Vipavi s koncertom Tržaškega partizanskega pevskega zbora Pinko Tomažič, ki v letošnjem letu praznuje že 48. leto delovanja. Pred mikrofon smo povabili tudi predsednika države Boruta Pahorja.

Izjava Borut Pahor
Že dan prej, torej v petek, so znani zgodovinarji, dr. Branko Marušič, dr. Savin Jogan in dr. Martin Premk Vipavcem predstavili brošuro o Janku Premrlu – Vojku, v kateri so zapisana pričevanja iz njegovega življenja in dela. Ob predstavitvi se jim je na odru pridružil Ivan Winkler, edini še živeči Vojkov soborec, ki je povedal, da ima nanj najlepše spomine, saj je že na pogled izžareval junaštvo in upor, zato so mu sledili primorski fantje. Za petkov kulturni program je poskrbel Orkester slovenske vojske, ki je živahno popestril in zaključil prvi dan praznovanja.Praznovanja 100. obletnice rojstva narodnega heroja Janka Premrla – Vojka se je udeležilo veliko število obiskovalcev, ki so bili nad celotnim programom navdušeni. Da je vse potekalo nemoteno in po programu, so poskrbeli v Združenju borcev za vrednote NOB Ajdovščina – Vipava v sodelovanju s Krajevno skupnostjo Podnanos.


Ana Štokelj

Borut Pahor

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

petek
29.09.2023
11°C / 28°C
sobota
30.09.2023
11°C / 29°C
nedelja
01.10.2023
13°C / 28°C