MINISTRICA ALENKA BRATUŠEK DANES DOPOLDAN NA OGLEDU GRADBIŠČA V ZALI

Petek, 14. februar 2020
Dela pri gradnji galerije na državni cesti Godovič-Idrija skozi sotesko Zale potekajo uspešno. Izvajalec del Kolektor CPG z deli namreč prehiteva prvotno zastavljene roke, saj se je gradnja galerije, ki naj bi stekla letos poleti, začela že konec leta 2019. Gradbišče si je danes dopoldne ogledala ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek, ki je pohvalila izvajanje po njenih besedah enega zahtevnejših projektov, vrednega slabe 3 miljone evrov. Obisku so prisostvovali še vodja gradbišča Damjan Lampe in idrijski podžupan Branko Lapajne.

Kot je povedala Bratuškova, zaradi dokaj ustreznih vremenskih razmer izvajalec del čez zimo ni zaustavil, kot je bilo sprva predvideno, ampak jih ves čas nadaljuje, zato gradnja precej prehiteva sprva predviden terminski plan, saj se je gradnja krovne plošče galerije, ki je bila po terminskem planu predvidena letos poleti, začela že konec lanskega leta. Dela naj bi po njenih besedah tekla tako časovno kot finančno v okvirih, ki so zastavljeni.


Izjava: Alenka BratušekGradbinci trenutno delajo na treh kampadah od skupaj sedmih, od tega sta prvi dve že zaključeni, tretja pa naj bi bila končana že prihodnji teden. Ko bo galerija zgrajena, bo potrebno nanjo navoziti ustrezno količino peščenega nasutja, saj sam beton ne zadrži padca skale. Peščen material, debeline do šest metrov, bo kompenziral energijo, ki se sprosti pri padcu skale, če bi ta padla neposredno na galerijo. Potrebno bo dokončati še voziščno konstrukcijo in pospraviti gradbišče.


Čeprav gradnja poteka bistveno hitreje, kot je bilo načrtovano, pa zaradi nepredvidljivosti zimskega vremena uradni rok dokončanja gradbenih del ostaja 27. 9. 2020, do 30. 11. 2020, ko se izteče pogodbeni rok, pa bo naj bi bili izvedeni še potrebni pregledi objekta in pospravljanje gradbišča, kar pa na odvijanje prometa skozi ta odsek ne bo vplivalo.


Galerija bo dolga 105 metrov, ob njej pa bo 1,2 metrski hodnik za pešce.


Mirjam Debevc

Izjava: Alenka Bratušek

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

torek
29.09.2020
6°C / 20°C
sreda
30.09.2020
7°C / 22°C
četrtek
01.10.2020
10°C / 21°C