V CERJU POTEKALO SREČANJE MED GOSPODARSTVENIKI IN ŽUPANI

Četrtek, 13. februar 2020

Severno Primorska gospodarska zbornica, Nova Gorica je včeraj na Cerju organizirala prvo srečanje gospodarstvenikov ter županov občin Ajdovščina, Miren – Kostanjevica, Mestna občina Nova Gorica, Renče – Vogrsko, Šempeter – Vrtojba in Vipava. Tema srečanja je bila soustvarjanje pogojev za uspešen razvoj in rast gospodarstva v regiji. Na dogodku je potekala izmenjava mnenj med gospodarstveniki in župani. Gospodarstveniki so se seznanili s pogledi županov na gospodarsko situacijo v posameznih občinah in z ukrepi, ki jih bodo sprejeli in uresničili v prihodnjih treh letih, zato da bodo okrepili gospodarski razvoj, župani pa so se seznanili s pričakovanji in izzivi s katerimi se soočajo gospodarstveniki v podjetništvu, predvsem pri pomanjkanju ustrezne delovne sile.


Župan občine Ajdovščina, Tadej Beočanin je poudaril, da je trenutno prioriteta občine na področju gospodarstva, izgradnja poslovno – obrtnih con za podjetja na območjih Ajdovščine in njene okolice. Pri tem je tudi izpostavil, da občina začne z izgradnjo poslovnih con šele takrat, ko že ima potencialne kupce in končne investitorje, kar še dodatno pripomore k razvoju podjetništva v zadnjih letih na Ajdovskem.
Uspešno sodelovanje občine Ajdovščina in gospodarstvenikov je tudi na področju usmerjanja mladih v poklice prihodnosti, ki jim zagotavljajo zaposlitev po končanem šolanju v lokalnem okolju.


Župan Goran Kodelja je poudaril, da ima občina Vipava velik potencial v kmetijstvu, v katerega bodo v prihodnosti vlagali in prav zato si skupaj z Zavodom za turizem TRG Vipava prizadevajo, da bi ljudje dojemali kmetijstvo kot podjetniško idejo, kmeta pa kot podjetnika, ki si stremi k  razvoj podeželskega turizma. Po besedah župana ima občina Vipava tudi v načrtu gradbeno prenovo Lanthierijevega parka, rekonstrukcijo izvirov Vipave in obrečno promenado, ki bodo še dodatno pripomogli k turizmu.

V Mestni občini Nova Gorica s županom dr. Klemnom Miklavičem na čelu si prav tako prizadevajo izgradnjo podjetniško – obrtnih con in mestnih vpadnic, ki bi pripomogle k boljšemu razvoju gospodarstva tako v Novi Gorici, kot v celotni regiji.  Ob enem pa izpostavljajo oziroma poudarjajo tudi eno težavo in sicer tovorni železniški promet, katerega želijo vsaj delno premakniti  iz samega središča mesta na obrobje, da bi razbremenili urbano območje. 


Vsi zbrani župani so na srečanju zagotovili sodelovanje med občinami Severno Primorske regije. Poleg tega pa so tudi zagotovili ustrezne pogoje za razvoj podjetništva, katero bo pripomoglo k gospodarskemu razvoju regije. Pod pogoje so navajali predvsem nova delovna mesta, zagotavljanje ustreznih kadrov, bivanje kadrov, itd.


Severno Primorska gospodarska zbornica igra pomembno povezovalno vlogo med predstavniki gospodarstva in različnimi deležniki na območju severnoprimorske regije. Prav zato je njihova primarna skrb stalno izboljšanje poslovnega okolja, ki podjetjem prinaša uspešnejšo prihodnost.


Ana Štokelj

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

torek
29.09.2020
6°C / 20°C
sreda
30.09.2020
7°C / 22°C
četrtek
01.10.2020
10°C / 21°C