V AJDOVSKI PILONOVI GALERIJI RETROSPEKTIVNA RAZSTAVA FOTOGRAFIJ EDIJA ŠELHAUSA

Petek, 07. februar 2020

Na predvečer slovenskega kulturnega praznika v Pilonovi galeriji Ajdovščina odpirajo razstavo del fotoreporterja Edija Šelhausa, ki je zaznamovala lanskoletno obeleževanje spomina na njegovo 100. obletnico rojstva v Muzeju novejše zgodovine Slovenije. 

Razstava prikazuje izbor Šelhausovih posnetkov s pregledne razstave s katalogom z naslovom Edi Šelhaus. Retrospektiva, ki jo je leta 2019 pripravila avtorica razstave Jožica Šparovec s sodelavci Muzeja novejše zgodovine Slovenije ob avtorjevi 100-letnici rojstva. Muzej namreč hrani večino, okrog 160.000 posnetkov fotografskega opusa Edija Šelhausa, ki je svoj povojni fond podaril muzeju leta 2000. 

Izbor del za razstavo v Pilonovi galeriji sta pripravili Jožica Šparovec iz Muzeja novejše zgodovine Slovenije in direktorica Pilonove galerije Ajdovščina Tina Ponebšek.


Na razstavi so na ogled Šelhausovi posnetki iz štirih obdobij njegovega delovanja, ki so po eni strani zanj značilni, po drugi pa povezani z Ajdovščino in njeno širšo okolico.

Iz obdobja 2. svetovne vojne so to posnetki življenja v zaledju in posledic okupatorjevega nasilja, med njimi so pretresljive podobe domačinov pred ruševinami svojih domov, potem ko so se vrnili iz taborišč, in podobe beguncev med umikom pred sovražnikom, prizori evakuacije ranjencev in civilnega prebivalstva, pa tudi posnetki prihoda partizanov v osvobojeni Trst in Gorico ter razglasitev prve povojne slovenske vlade v Ajdovščini.
Iz časa po vojni do leta 1955 so posnetki o nasilju nad civilnim prebivalstvom, o manifestacijah in demonstracijah, o proslavah, posebej ob 1. maju, o dogajanju v času prihoda mednarodne zavezniške komisije in predaje oblasti Jugoslovanom, ter tudi o vsakdanjem in zabavnem življenju.
V tretjem, najbolj plodnem fotoreporterjevem obdobju, od začetka leta 1958 do konca leta 1972, je izbor posnetkov iz raznih področij življenja na Slovenskem in delno izven njenih meja, med njimi so posnetki iz športnega sveta, iz sveta kulture, politike, gospodarstva, kmečkega in vsakdanjega življenja, nekateri izbrani portreti kot tudi posnetki foto humorja.
V ta sklop so v Pilonovi galeriji dodali tudi nekaj posnetkov, portretov prijatelja, umetnika Vena Pilona. Edi Šelhaus je Vena Pilona v objektiv ujel večkrat: v pariškem, ljubljanskem in piranskem okolju.


Iz četrtega obdobja je nekaj posnetkov tematskih sklopov, s katerimi se je ukvarjal Šelhaus v pokoju, predvsem osamosvajanja Slovenije, športa in nekaterih kolegov fotoreporterjev.


Dopolnitev prikaza življenja in dela Šelhausa so originalne družinske fotografije ter nekaj Šelhausovih osebnih dokumentov in predmetov.
Eden od najbolj znanih in tudi najpomembnejših slovenskih fotoreporterjev Edi Šelhaus je povezan s Pilonovo galerijo in z občino Ajdovščina nasploh. V galeriji je bila že na ogled foto-dokumentarna razstava Veno Pilon v objektivu fotografa Edija Šelhausa oktobra 1998, Podkraj pa je njegov rojstni kraj, kjer se je rodil in kamor se je vedno rad vračal.

Razstava bo v Pilonovi galeriji Ajdovščina na ogled do 8. marca.
 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

torek
29.09.2020
6°C / 20°C
sreda
30.09.2020
7°C / 22°C
četrtek
01.10.2020
10°C / 21°C