PROJEKT ZMANJŠAJ! V ZAGONU

Sreda, 29. januar 2020

Na zvezi društev Mladinski center Idrija so septembra 2019 vstopili v dvoletni projekt Zmanjšaj!, v katerem so v so-partnerstvu s Komunalo d.o.o. in našim Primorskim valom. Projekt je zaključil svojo prvo fazo. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.


Namen je, da v sklopu projekta ozaveščajo mlade in lokalno skupnost o samem konceptu »Zero Waste«, socialnem podjetništvu in da se ločevanje v lokalni skupnosti nadgradi s čim manjšo pridelavo odpadkov.


V prvi fazi projekta so v sodelovanju s Komunalo d.o.o. v poročilu med drugim predstavili tudi podatke o količini in upravljanju z odpadki v lokalni skupnosti, ki zajema občini Idrija in Cerkno. Zajeti so podatki med letom 2001 in 2019, ki jih je zbral Marko Leoni, operativni vodja na Komunali Idrija, pove Maja Likar, vodja projekta iz MC Idrija.


Izjava: Maja Likar


Torej, na prvem mestu bo zmanjševanje količine odpadkov, ponovna uporaba le-teh in nato recikliranje. Odlaganje na odlagališčih in sežig sta kot zadnji možnosti.


Analiza podatkov je ključna za pripravo nadaljnjih aktivnosti, ki blažijo podnebne spremembe in pozitivno vplivajo na okolje. Tako je njihovo dosedanje delo ponujeno kot iztočnica za načrtovanje aktivnosti v sledečih mesecih. Pozorni bodo tudi na vključevanje ranljivih skupin v lokalni skupnosti, saj na tem področju vidijo še velik potencial za rast in razvoj.


Mirjam Debevc (po zapisu za javnost Mladinskega centra Idrija in Komunale)

Foto: MCI Idrija


Izjava: Maja Likar

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
17.01.2022
-2°C / 13°C
torek
18.01.2022
-3°C / 11°C
sreda
19.01.2022
-3°C / 13°C