16 UNICEFOVIH VARNIH TOČK NA IDRIJSKEM IN CERKLJANSKEM

Torek, 28. januar 2020

V prostorih idrijskega Mladinskega centra je pred dnevi potekalo usposabljanje za prostovoljce na Unicefovih varnih točkah v občinah Idrija in Cerkno, ki ga je organizirala Zveza prijateljev mladine Idrija v sodelovanju z UNICEF Slovenija in Centrom za socialno delo Severna Primorska.

Unicefove varne točke so različni javni prostori, kot so knjižnice, zavarovalnice, frizerski saloni, mladinski centri, trgovine, domovi upokojencev, hoteli in celo vulkanizerski servisi, kjer so prisotni ljudje - prostovoljci, ki jih Unicef Slovenija usposobi, da lahko ob svojem rednem delu nudijo trenutno zaščito, pomoč ali zgolj nasvet otrokom v stiski. Otroci se najpogosteje zatečejo v točke zaradi medvrstniškega nasilja, težav v družinskem okolju, v šoli, če so pozabili ključe in želijo priti v stik s starši ali če potrebujejo prijazen pogovor. Varne točke otroku omogočajo anonimnost in diskretnost.

V Sloveniji je več kot 750 Unicefovih varnih točk, na Idrijskem in Cerkljanskem jih deluje skupno 16, in sicer 7 v Idriji, 4 v Sp. Idriji, 3 v Cerknem in 2 v Črnem Vrhu.

Na usposabljanju v idrijskem Mladinskem centru je prostovoljcem iz varnih točk na območju obeh občin strokovna sodelavka Unicefa Slovenije predstavila delovanje mreže varnih točk po Sloveniji in smernice za ukrepanje v primeru srečanja z otroki v stiski. V nadaljevanju pa jim  je svoje strokovno znanje s področja zaščite otrok posredovala Magda Bizjak iz idrijske enote CSD Severna Primorska.

Otroci lahko Varne točke prepoznajo po posebni modri nalepki s smejočo se hišico, ki je nameščena na vidnem mestu ob vhodu v objekt, kjer deluje varna točka.Nanje jih opominjajo tudi šolski urniki, informativne zloženke z zemljevidi in plakati.


Metka Rupnik

Foto: ZPM Idrija

 

 

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sreda
26.02.2020
8°C / 13°C
četrtek
27.02.2020
10°C / 10°C
petek
28.02.2020
-2°C / 11°C