DRŽAVNI PRVAKI NA MIG GRADEC LITIJA IN IDRIJA

Sobota, 25. januar 2020

Spodnja Idrija, domači kraj lanskoletnih osnovnošolskih zmagovalcev tekmovanja, je danes gostila 31. državno tekmovanje Mladina in gore. Na dogodku, ki je eno najpomembnejših tekmovanj za popularizacijo planinstva in spoštljivega odnosa do narave ter hkrati priložnost za druženje mladih planincev in njihovih mentorjev iz vse Slovenije, je v osnovnošolski kategoriji slavila ekipa iz OŠ Gradec Litija, drugi so bili Idrijčani, med srednješolci pa dvojna zmaga Idrije.


Na OŠ Spodnja Idrija se je danes v planinskem znanju, teoretično in praktično, pomerilo več kot 130 mladih planincev-tekmovalcev in sicer 24 štiričlanskih osnovnošolskih ekip iz vse Slovenije, najboljših na regijskih tekmovanjih, ki so tekmovale v planinskem znanju in poznavanju dodatnega gradiva o delu oskrbnikov planinskih koč, nevarnosti snežnih plazov ter zgodovini Idrije in prvih zapisih o naših gorah. Letos so petič tekmovali tudi srednješolci; na izziv se je prijavilo 16 dvočlanskih srednješolskih ekip.


Državni prvaki so postali člani ekipe Pepa hrib iz OŠ Gradec Litija (PD Litija), ki so jo sestavljali Pina Lucija Golouh, Maša Kristina Jare, Nuša Šef in Vita Viktorija Jare. Na drugo mesto so se zavihteli Gorski kruhki iz OŠ Idrija (PD Idrija) v zasedbi Anton Jesenko, Nik Jezeršek in Matevž Kavčič, tretja pa je bila ekipa OŠ Šmartno (PD Litija) v postavi Matevž Štritof, Živa Štritof, Ažbe Femec in Martin Hauptman.

V kategoriji srednješolskih ekip je ponovno slavila Idrija. Barbara Čibej in Zala Serženta Seljak, združeni v ekipi Nore na gore, sta postali državni prvakinji, na drugo mesto pa sta se uvrstila Gorska mulca Andrej Erjavec in Jure Čibej, obe ekipi iz PD Idrija. Tretji sta bili tekmovalki iz ekipe Nanoške zmagovalke Eva Ivana Fabčič in Hana Furlan (PD Podnanos).

 

Tudi preostali dve ekipi idrijskega planinskega društva v osnovnošolski kategoriji sta se prebili v finale. Planinske muhe iz OŠ Idrija (PD Idrija), ki so jo sestavljali Jakob Erjavec, Marko Jesenko in Lenart Petkovšek, so se uvrstile na 4., Prfarski štruklevci iz OŠ Sp. Idrija (PD Idrija) v sestavi Ajda Štucin, Zala Lapajne, Aljaž Brus in Matic Rupnik pa na 6. mesto. Na državnem tekmovanju so svoje šole in planinska društva uspešno zastopali tudi tekovalci ekipe Suhe rozine iz OŠ Črni Vrh (PD Javornik Črni Vrh), ki so jo sestavljali Nuša Rudolf, Lara Rupnik, Tim Žužek in Julija Rupnik, ter ekipa Primorski planinci iz OŠ Draga Bajca Vipava (PD Podnanos) v postavi Tristan Semenič, Rok Kopatin, Ema Nabergoj in Maša Sorta.

V srednješolski kategoriji sta na državnem tekmovanju nastopili tudi ekipi PD Podnanos: Najboljše pod Nanosom, ki sta jo sestavljali Mihaela Božič in Lucija Trošt, in Drim tim, kjer sta tekmovali Andreja Tomažič in Jerneja Trošt.

Izjemnih uvrstitev so se veselili tudi mentorji; Marija Bončina in Nace Breitenberger sta na tekmovanje pripravljala ekipe iz OŠ Idrija, Breitenberger in Radko Vehar ekipo iz OŠ Sp. Idrija in sam Breitenberger obe srednješolski ekipi PD Idrija. Črnovrški tekmovalci so znanje nabirali ob pomoči mentorja Marka Rupnika, tekmovalci OŠ Draga Bajca Vipava z mentorico Anito Čujec, vse tri srednješolske ekipe PD Podnanos pa pod mentorstvom Mihe Božiča.

 

Najboljše ekipe so prejele za nagrado planinski tabor v Planinskem učnem središču Bavšica ter pokale in medalje, preostale ekipe pa praktične nagrade.

 

Eden vrhuncev spremljevalnih dogodkov državnega tekmovanja Mladina in gore v Spodnji Idriji pa je bil skriti gost, slovenski alpinist Viki Grošelj, ki je udeležencem predstavil svoje najpomembnejše vzpone v življenju.

 

Državno tekmovanje Mladina in gore so organizirali: Planinsko društvo Idrija in Osnovna šola Spodnja Idrija, Planinska zveza Slovenije, Mladinska komisija PZS in Zavod za šport RS Planica.

 

 

Metka Rupnik

Foto: Nore na gore - državni prvakinji v srednješolski kategoriji (PZS)

 

 

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
24.02.2020
4°C / 18°C
torek
25.02.2020
7°C / 12°C
sreda
26.02.2020
8°C / 10°C