BRIGITA SLEJKO PREDSTAVLJA PRIPOVEDI Z OTLICE

Sreda, 22. januar 2020

Včeraj je v Lavričevi knjižnici Ajdovščina potekala predstavitev etnološko pomembne knjige Pripovedi z Otlice. Slavistka Brigita Slejko je namreč po dolgih letih sestavila knjigo na podlagi svoje diplomske naloge Otliški govor, za katero je leta 1985 prejela tudi Prešernovo nagrado, in ponovila zapise, ki so sedaj narejeni na način, da se približajo bralcu. Knjiga vsebuje pesmi, pravljice ter pripovedi o življenju na Otlici, ima pa tudi posebno noto, saj razkriva bogastvo domače besede in velik dragocen spomin na izjemne pripovedovalce.  Več o knjigi Brigita Slejko.


Izjava Brigita Slejko 1


V želji, da bi gradivo zabeležila tudi slikovno, je v sodelovanju z Naškom Križnarjem ustvarila tudi dokumentarni film Pripovedovalke z Otlice, v katerem sodelujejo Ihana Bolčina, Burga Likar, Anton Likar, Alojzija Krapež in Cvetka Krapež.


Izjava Brigita Slejko 2


Brigita se je želela s knjigo približati bralcem in je zato ubrala nekakšno sredino med knjižnim ter govorjenim jezikom. Knjigo je z ilustracijami še dodatno obogatila bivša dijakinja ajdovske srednje šole, Ana Špacapan, zdaj študentka Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani.


Izjava Brigita Slejko 3 

Na fotografiji: Ilustracija Ane Špacapan


Ana Štokelj

Brigita Slejko 1
Brigita Slejko 2
Brigita Slejko 3

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

petek
28.02.2020
1°C / 14°C
sobota
29.02.2020
-2°C / 12°C
nedelja
01.03.2020
7°C / 11°C