PLEZALNA ŠOLA PETER MRAK V SOBOTO ODPIRA VRATA

Ponedeljek, 20. januar 2020

Peter Mrak, profesor športne vzgoje in navdušen plezalec, bo to soboto, 25. januarja, na Mostu na Soči obeležil 12. obletnico ustanovitve plezalne šole s svojim imenom. Peter, ki je danes sicer Novogoričan, prihaja iz Bače pri Modreju, plezanja pa, večinoma otroke, uči na umetnih plezališčih  na Mostu na Soči, v Tolminu, Novi Gorici in Šempasu. Njegova šola je za nadebudne mlade plezalce odprta od septembra do konca junija, na vseh lokacijah jo je v lanskem letu obiskovalo okrog 170 otrok. Peter, ki zase pravi, da je že od malih nog plezal po drevesih in skalah, je v naravi vedno našel kotiček zase, za športno plezanje pa se je navdušil ob koncu OŠ. Plezanju je nato posvetil večino svojega prostega časa, strokovno znanje pa nato pridobil tudi s študijem na Fakulteti za šport. V vseh teh letih ukvarjanja s plezanjem in študijem je gotovo o športu izvedel veliko, za naš mikrofon pa nam je zaupal, kaj se je v 12-ih letih naučil od svojih mladih varovancev.

Peter Mrak Izjava 1

Športno plezanje, ki v zadnjih letih postaja vse bolj priljubljeno, se tako pridružuje mnogim drugim  športom z daljšo tradicijo, med katerimi lahko otroci in starši izbirajo pri oblikovanju popoldanskih aktivnosti. Peter Mrak je nekatere prednosti učenja plezanja razložil takole.

Peter Mrak Izjava 2

Poleg igranja pedagoških iger se otroci v njegovi šoli učijo tudi sodelovanja in prevzemanja odgovornosti za mlajše. Tisti otroci, ki šolo obiskujejo že več let, tako pomagajo mlajšim pri učenju  vozlov ali oblačenju plezalnega pasu in se tako kmalu navadijo predajati znanje na mlajše.

Četudi Slovenci plezanje samodejno povezujemo z dosežki naših vrhunskih alpinistov, pa Peter pojasnjuje, da med športnim plezanjem in plezanjem v naravni steni in nasploh alpinizmom obstaja precej velika ločnica. Takole je povedal, v kakšnem odnosu sta ti dve plezalni disciplini.

Peter Mrak Izjava 3

Če smo koga s temi besedami o plezanju premamili, da bi se poskusil v tej disciplini, ga v soboto, 25. januarja, Plezalna šola Peter Mrak vabi, da obiščet telovadnico na Mostu na Soči, kjer bo Peter Mrak predstavil, kako poteka učenje plezanja v njegovi šoli. S programom pričnejo ob 9.30, potrebna pa je predhodna prijava. Več informacij o dogodku najdete na fb strani Plezalne šole Peter Mrak.   


Primož Božič

FOTO: Plezalna šola Peter mrak


 

Izjava: Peter Mrak 1
Izjava: Peter Mrak 2
Izjava: Peter Mrak 3

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

petek
28.02.2020
1°C / 14°C
sobota
29.02.2020
-2°C / 12°C
nedelja
01.03.2020
7°C / 11°C