IDRIJSKI PUNK ZA KULTURNEGA MINISTRA

Sreda, 15. januar 2020

Na včerajšnjem obisku ministra za kulturo Zorana Pozniča v Idriji se je zgodil še en na videz droben, a nadvse zanimiv dogodek. Idrijski župan Tomaž Vencelj je  ministru izročil nekaj protokolarnih daril, med katerimi je bil tudi povsem svež koledar idrijske punk skupine Kuzle, ki letos zaokroža 40 let začetka svojega delovanja.

Skupina Kuzle, ki je delovala med leti 1980 in 1982, je sodila v jedro drugega slovenskega punk vala in je bila skupaj s skupino Šund osrednje ime idrijske pankovske scene, ki je predstavljala avtentičen odgovor slovenske province ljubljanski punk sceni. V tem času je nastopila na okoli 30 koncertih, s tremi skladbami pa je prisotna tudi na 1982 posneti kompilaciji Lepo je … Na svetovnem spletu je mogoče zaslediti še več njihovih pesmi, ki so bile posnete kar na stereo prenosni kasetnik na vajah. Skupina je namreč v dveh letih obstoja napisala preko štirideset avtorskih skladb.

Kuzle so doživele podobno usodo kot velika večina mladih glasbenih skupin v tedanji Jugoslaviji, saj je njihovo glasbeno ustvarjanje prekinilo obvezno služenje vojaškega roka, po katerem se skupina nikoli več ni sestavila. Nekateri njihovi člani pa so še dalje ustvarjali in poskrbeli, da so bile pesmi skupine Kuzle tudi del repertoarja drugih skupin.

Nekdanji člani skupine so se v letu 2009 ponovno zbrali in posneli 21 originalnih pesmi, ki so leta 2010 izšle pri založbi Dallas, leta 2012 pa je pri švedski založbi izšel CD z arhivskimi posnetki 10 pesmi z njihoveganastopa na Gimnaziji Idrija leta 1981.

Ob letošnji 40-letnici začetka delovanja skupine Kuzle njeni nekdanji člani obljubljajo vrsto presenečenj in prvo je že omenjeni koledar za leto 2020. Kot sami pravijo, je koledar obeležje časa, v katerem je skupina delovala in živela, ker pa točnost nikoli ni bila njihova vrlina, tudi podatki na koledarju najverjetneje niso povsem natančni, so še zapisali člani skupine.  


Metka Rupnik

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

torek
29.09.2020
6°C / 20°C
sreda
30.09.2020
7°C / 22°C
četrtek
01.10.2020
10°C / 21°C