NOVOGORIŠKA OBČINA ZAČENJA S PRENOVO LAŠČAKOVE VILE

Torek, 14. januar 2020

 Po pridobitvi stavbne pravice za Laščakovo vilo za 99 let bo novogoriška občina letos pripravila projektno dokumentacijo za začetek njene obnove. Obnove pa bo že letos deležen park, ki ga bodo nato odprli za javnost, je povedal svetovalec novogoriškega župana Nejc Koradin. 

Prvi del obnove, vreden okrog 2,5 milijona evrov, bo zgolj zaustavil propadanje Laščakove vile na Rafutu (Pristavi). 

"V ta namen smo v letu 2019 pridobili arboristično mnenje za sanacijo parka in izvedli preiskavo gradbeno-konstrukcijskih elementov Laščakove vile. V letu 2020 bomo nadaljevali s pripravo projektne dokumentacije, na podlagi katere se bodo v letu 2021 začela prva gradbena dela," je povedal Koradin. 

V okviru sanacije bodo urejene tudi nove dostopne poti iz Kostanjeviške ceste, novo parkirišče za obiskovalce parka in povezava peš površin v parku s Škrabčevo ulico.

"Cilj je, da park postane del ureditve, ki bo parkovno povezala center Nove Gorice z območjem gradu v Gorici in od tu naprej s centrom Gorice - nova zelena poteza, ki bo pešce obeh mest povezala v skupnem prostoru. Območje naj bi s tem postalo generator nove urbanosti širšega somestja," je poudaril.


Vizija novogoriške mestne občine je, da se na tem območju, na stiku obeh mest, v bližini športnorekreacijskih površin v Panovcu, območju kulturnih spomenikov Kostanjeviškega hriba in Vile Rafut vzpostavi novo zeleno srce skupnega mesta. Na tem območju se izvaja več projektov za namen celostne preureditve tega območja, vzpostavitve novih javnih in odprtih površin in peš ter rekreacijskih poti in kolesarskih povezav. 

Prvi del začetka obnove Laščakove vile, ki je sedaj nevarna za obiskovalce parka, bo med drugim zajemal popravilo in zamenjavo celotnega ostrešja, statično utrditev objekta, zatesnitev okenskih in vratnih odprtin ter čiščenje zarasle vegetacije iz objekta.

Celotna prenova naj bi po prvih po podatkih veljala okrog sedem milijonov evrov. Za prvi del bo novogoriška občina večino denarja pridobila iz evropskega kohezijskega sklada preko mehanizma celotnih teritorialnih naložb (CTN), pričakujejo kar 85 odstotkov plačila celotne investicije, 15 odstotkov potrebne vsote pa bo prispevala občina sama. Za drugi del prenove bo iskala potrebna sredstva tudi v drugih evropskih in državnih skladih. 

Laščakovo vilo želijo po prenovi nameniti vsebinam pretežno iz področja kulture, odprta pa bo tudi za različne prireditve, razstave, simpozije in konference. V pritličju bo urejen prostor, ki ga bodo namenili gostinski dejavnosti.

STA

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

torek
29.09.2020
6°C / 20°C
sreda
30.09.2020
7°C / 22°C
četrtek
01.10.2020
10°C / 21°C