KULTURNI MINISTER V IDRIJI O SODOBNIH PRISTOPIH PRI PREDSTAVITVI DEDIŠČINE

Torek, 14. januar 2020

Minister za kulturo Zoran Poznič s sodelavci se je v okviru svojega današnjega obiska v Idriji na sedežu idrijske občine sestal na pogovoru z idrijskim in cerkljanskim županom Tomažem Vencljem in Gašperjem Uršičem ter sodelavci iz obeh občinskih uprav in vodilnimi predstavniki največjih ustanov in zavodov s področja kulturne dediščine na Idrijskem in Cerkljanskem. Udeleženci so gostom z ministrstva predstavili dejavnosti in načrte ustanov, ki v Idriji upravljajo z objekti Unescove dediščine živega srebra, ter s prizadevanji za nadgradnjo predstavitve v arheološkem najdišču Divje babe in pustnega običaja laufarija na Cerkljanskem.

Kot je uvodoma poudaril minister Poznič, smernice delovanja ministrstva temeljijo na dejstvu, da ni dovolj vlagati le v zidove in strehe, ampak je potrebno obnovljenim objektom kulturne dediščine vdahniti tudi »žive« vsebine, nadgrajene z digitalizacijo in sodobnimi informacijskimi ter predstavitvenimi pristopi, ki so zanimivi za vse generacije obiskovalcev. Le tako je lahko dediščina tudi vir razvoja kulturnega turizma.


izjava Zoran Poznič 1 


V Idriji se tega že zavedajo, saj so vsi doslej obnovljeni objekti Unescove dediščine v mestu tudi prostor aktivne kulture v obliki muzejske, galerijske, glasbene, društvene in drugih kulturnih dejavnosti, žal pa primanjkuje sredstev za obnovo še nekaterih objektov, kot je na primer Rudniško gledališče, najstarejša zidana gledališka stavba na Slovenskem, območja Kajzer, nadaljevanje obnove topilnice, ter sredstev za dodatne kadre, ki bi se ukvarjali z novimi pristopi in tehnologijami za sodobnemu obiskovalcu bolj privlačno predstavitev dediščine.  


izjava Tomaž Vencelj


Predstavniki občine in kulturnih ustanov, ki delujejo tudi na Cerkljanskem, pa so predstavili načrte na področju nadgradnje prezentacije arheološkega najdišča Divje babe, kjer je bila odkrita paleolitska piščal, najstarejše glasbilo na svetu, ter prizadevanja za vpis pustnega običaja laufarija na Unescov seznam nesnovne dediščine.  


izjava Gašper Uršič


Minister in predstavniki občin ter kulturnih ustanov na Idrijskem in Cerkljanskem so z zadovoljstvom ugotovili, da imajo enake poglede na področju ohranjanja in predstavitve kulturne dediščine. Minister je izpostavil tudi sredstva, ki so letos namenjena področju kulture.


izjava Zoran Poznič 2


V pomoč kulturnim ustanovam pri uvajanju sodobnih pristopov pri prezentaciji kulturne dediščine naj bi bila pred nedavnim na ministrstvu ustanovljena komisija za izobraževanje.


izjava Zoran Poznič 3


Nekaj dodatnih sredstev bo slovenska kultura deležna tudi iz zakona o kulturnem evru, ki bo stopil v veljavo s prihodnjim letom, prvi razpisi pa naj bi bili objavljeni že v drugi polovici letošnjega leta.Metka Rupnik 

izjava Zoran Poznič 1
izjava Tomaž Vencelj
izjava Gašper Uršič
izjava Zoran Poznič 2
izjava Zoran Poznič 3

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

nedelja
12.07.2020
16°C / 30°C
ponedeljek
13.07.2020
14°C / 27°C
torek
14.07.2020
14°C / 28°C