CERKEV MARIJE V POLICAH PO NOVEM V ŽUPNIJI CERKNO

Sobota, 07. december 2019
Za cerkljansko in šentviškogorsko župnijo je danes prav poseben dan. Uradno je namreč zaključena obnova cerkve Marijinega rojstva v Policah, ki je ena najstarejših cerkva na cerkljanskem. Cerkev stoji na robu poliškega polja, krasijo pa jo freske Jerneja iz Loke, ustvarjene leta 1536. Med drugim je ta sakralni spomenik znan tudi po tem, da gre za dve zgradbi, saj je zvonik ločen od cerkvene ladje. V zadnjih letih je doživela več obnov, statična obnova je bila izvedena v okviru popotresnih obnov, Zavod za spomeniško varstvo pa je restavriral freske, ki so bile kasneje odkrite na pročelju cerkve.

Danes ob 10. uri se v Policah odvija slovesnost, na kateri bodo slovesno predali namenu obnovljeni objekt. Ob tej priložnosti pa se bo odvil še en dogodek. Župnija Šentviška Gora, ki je doslej upravljala s cerkvijo v Policah, bo ta sakralni objekt predala v upravljanje župniji Cerkno.

Ne smemo pa prezreti podatka, da gre tudi za romarsko cerkev, ki oživi na mali šmaren v septembru. Po vsej verjetnosti bo poslej tudi te odgovornosti prevzela župnija Cerkno.


Ivan Seljak

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sreda
05.08.2020
15°C / 28°C
četrtek
06.08.2020
17°C / 31°C
petek
07.08.2020
17°C / 33°C