JUTRI POGOVOR O DELOVANJU TERITORIALNE OBRAMBE IDRIJA

Četrtek, 05. december 2019

Vodstvo Združenja veteranov vojne za Slovenijo Idrija-Cerkno jutri v predavalnici idrijske osnovne šole pripravlja okroglo mizo z naslovom Delovanje Teritorialne obrambe Idrija od ustanovitve do razorožitve (1968-1990). Organizatorji se nadejajo, da bodo na dogodek privabili tako tiste, ki so delovali v Teritorialni obrambi na Idrijskem in Cerkljanskem, kot tudi vse druge, ki jih ta del zgodovine še posebej zanima.

Zametki Teritorialne obrambe segajo v leto 1969, ko je bil na območju občin Idrija in Tolmin ustanovljen Severnoprimorski partizanski odred bataljonske sestave. Na območju občine Idrija, ki je tedaj obsegala Idrijsko in Cerkljansko, je bil ustanovljen 3. bataljon tega odreda s štirimi četami, poimenovan po Jožetu Mihevcu. 

Teritorialna obramba je zatem doživljala številne reorganizacijske spremembe, eden odločilnejših trenutkov v zgodovini delovanja pa se je zgodil v drugi polovici osemdesetih let, ko se je začelo zaostrovanje odnosov med Slovenijo in JLA. Med drugim je slednja v Sloveniji skušala zrušiti naborni sistem, čemur so se uprli tudi v Idriji, različni pritiski pa so dosegli višek z ukazom po oddaji orožja in streliva Teritorialne obrambe v skladišča JLA, ki je dejansko pomenil razorožitev Teritorialne obrambe Idrija. Na podlagi tega ukaza je TO Idrija orožje prepeljala v skladišče orožja JLA v Črni Vrh, za potrebe osamosvojitvene vojne pa je morala orožje in vojaško opremo zagotavljati na druge načine.

Delovanje Teritorialne obrambe na Idrijskem bodo na jutrišnji okrogli mizi v Idriji, ki jo bo vodil Marijan Platiše, predstavili nekdanja komandanta Občinskega štaba Teritorialne obrambe Zdenko Lužnik in Zorko Velikanje, vršilca dolžnosti komandanta štaba Emil Ferjančič in Edi Golob ter komandant Jurišnega odreda Vladimir Sedej.
 

V času okrogle mize bo na ogled tudi priložnostna razstava  opreme in oborožitve  Teritorialne obrambe, ki jo organizatorji pripravljajo v sodelovanju z Vojnim muzejem Idrija.


Metka Rupnik

Foto: ZVVS Idrija - Cerkno


 

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

VSedej dne 06.12.2019 ob 09:47:44
#1
Okrogla miza bo danes, 6.12.2019 ob 17.uri.
Avtor fotografije je Marijan Kurtanjek.Pozabljeno geslo?

 

sreda
30.09.2020
7°C / 22°C
četrtek
01.10.2020
10°C / 22°C
petek
02.10.2020
15°C / 22°C