RAZVOJNI PROJEKT »ŠKRLATNA EHINACEJA«

Četrtek, 21. november 2019

Včeraj je občina Ajdovščina uradno predstavila prvi izdelek z naslovom »Škrlatna ehinaceja«. Gre za prehransko dopolnilo, ki je rezultat občinskega razvojnega projekta s področja prilagajanja kmetijstva na podnebne spremembe.


Občina Ajdovščina že vse od leta 2015 na občinski njivi poskusno zasajuje različne vrste kmetijskih  kultur, ki so za Vipavsko dolino neobičajne. Preizkus gojenja tropskih in subtropskih kultur, ki bi ob nadaljnjem segrevanju ozračja v Vipavski dolini lahko dopolnile tradicionalne kmetijske kulture je bil uspešen, zato je občina s preizkusi nadaljevala in zasadila škrlatno ehinacejo oziroma ameriški slamnik, ki ga lahko v današnjem času najdemo skoraj na vsakem vrtu. Tudi tokrat je poskusna zasaditev uspela in oblini pridelek je občinski upravi postavil nov izziv, ob katerem se je utrnila ideja, da bi iz pridelane škrlatne ehinaceje naredili prehransko dopolnilo. Organizirali so sušenje rastlin in predelavo v ekstrakt. K razvoju le tega so povabili podjetje Tosla, ki je predlog sprejela in razvila novo prehransko dopolnilo z izvlečkom ehinaceje, namenjeno krepitvi imunskega sistema. 

Župan Občine Ajdovščina Tadej Beočanin.

Izjava Tadej Beočanin
Distribucijo novega izdelka ekskluzivne serije je prevzela Regijska razvojna agencija ROD Ajdovščina. Direktorica Regijske razvojne agencije ROD Ajdovščina, Brigita Habjan Štolfa.


Izjava Brigita Habjan Štolfa


Na svoje police pa bo izdelek pod imenom Škrlatna ehinaceja iz Vipavske doline v teh dneh prva postavila Lekarna Ajdovščina. Več o izdelku Katja Krušič, direktorica Lekarne Ajdovščina.


Izjava Katja Krušič


Seveda pa občinska uprava projekta še ni zaključila, saj bodo spremljali tudi odzive uporabnikov in merili obseg prodaje. Nato pa bodo vsa spoznanja in izkušnje predstavili kmetovalcem ter skušali zbuditi zanimanje za gojenje škrlatne ehinaceje v Vipavski dolini.
Občina Ajdovščina je v zadnjih nekaj letih pridobila sloves ene najbolj naprednih občin v Sloveniji. Prav s prihodom župana Tadeja Beočanina se je začel nov razvojni zagon na vseh področjih. Poudariti je tudi treba, da je občina Ajdovščina prva v državi sprejela strategijo obvladovanja tveganj v pričakovanih podnebnih razmerah in izkoriščanja priložnosti v kmetijstvu.Ana Štokelj

Tadej Beočanin
Brigita Habjan Štolfa
Katja Krušič

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

torek
29.09.2020
6°C / 20°C
sreda
30.09.2020
7°C / 22°C
četrtek
01.10.2020
10°C / 21°C