V NOVI GORICI SE ZAČENJA FESTIVAL PIXXELPOINT

Petek, 15. november 2019

V Novi Gorici se danes začenja 20. mednarodni festival sodobnih umetniških praks Pixxelpoint, ki izhaja iz vizualne kulture elektronskih medijev. Kurator festivala Peter Purg je letošnjo izdajo naslovil Preverjena resničnost. Delo na vmesniku se nadaljuje.

Že 13. leto zapored je festival Pixxelpoint tudi čezmejni projekt, tako z razstavljanjem v razstaviščih v Gorici kot tudi s Pixxelmusic.

Festival se danes začenja s pred-otvoritvenima dogodkoma - odprtjem razstav v galeriji Agore v Gorici in v stavbi ex-Daimond v Novi Gorici, uradno odprtje bo ob 20. uri v Mestni galeriji Nova Gorica.
Osrednjo festivalsko razstavo bodo odprli v soboto v novogoriški mestni galeriji, razstavna prizorišča pa bodo tokrat tudi na drugih lokacijah somestja.

Po besedah kuratorja festivala Petra Purga Pixxelpoint letos preverja aktualno dostopno resničnost in neguje dvom o dogajanju na vmesniku. Na predstavitveni novinarski konferenci je povedal, da festival v jubilejni, 20. ediciji problematizira široko polje raziskovanja sodobne intermedijske ustvarjalne produkcije, ki vse bolj temelji na interdisciplinarnih povezavah umetnikov z znanostjo in novimi tehnologijami, od raziskovanja umetne inteligence, navidezne resničnosti, podatkovnih zbirk, vse do robotike ter algoritmov in naprednih programskih okolij.

Festivalsko dogajanje je letos tudi zaradi okroglega jubileja izjemno bogato, Goriško na obeh straneh državne meje pa bo povezovalo vse do 23. novembra. Ob festivalu bo izšel dvojezičen zbornik, kjer so predstavljeni vsi projekti in sodelujoči umetniki, zbornik je dostopen tudi v elektronski obliki.


Po STA

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

nedelja
12.07.2020
16°C / 30°C
ponedeljek
13.07.2020
14°C / 27°C
torek
14.07.2020
14°C / 28°C