TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK UVOD V DAN SLOVENSKE HRANE

Petek, 15. november 2019

Danes obeležujemo dan slovenske hrane, namenjen podpori pridelovalcem in predelovalcem hrane ter spodbujanju samooskrbe s kakovostno hrano iz lokalnega okolja. Tudi tokrat ga spremlja tradicionalni slovenski zajtrk, ko bodo več kot 270.000 otrokom v vrtcih in osnovnih šolah za zajtrk ponudili kruh z maslom in medom, jabolko in mleko. 

Ozaveščanje o zdravi prehrani je sestavni del šolskega izobraževalnega programa tudi na Osnovni šoli Cerkno - ravnatelj Mitja Dežela:

Izjava Mitja Dežela, ravnatelj OŠ Cerkno

Kot je za Primorski val povedala Polona Kavčič z Idrijsko-cerkljanske razvojne agencije, si tudi sami, v okviru Lokalne akcijske skupine LAS s CILjem, ki deluje na območju občin Logatec, Idrija in Cerkno, prizadevajo za promocijo lokalnih pridelkov in izdelkov in njihovo vključevanje v lokalno okolje. 


Izjava Polona Kavčič, koordinatorica projekta Dobimo se na tržnici 3 

Letos dan poteka z geslom Hvala za naš super zajtrk! oz. zahvalo, ki nagovarja vse udeležence v prehranski verigi. S tem se želijo na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki bdi na projektom, zahvaliti kmetijam, živilsko predelovalni industriji in zadrugam, ne samo za zajtrk, ampak za vso lokalno hrano, ki jo vsak dan lahko uživamo.

Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk je osrednji dogodek dneva slovenske hrane, ki ga obeležujemo tretji petek v novembru. Na nacionalni ravni so ga v vrtcih in osnovnih šolah prvič izvedli leta 2011 in je nadgradnja t.i. medenega zajtrka, ki so ga pred tem na pobudo Čebelarske zveze Slovenije izvajali v mnogih vzgojno-izobraževalnih zavodih.

Izjava Mitja Dežela, ravnatelj OŠ Cerkno
Izjava Polona Kavčič

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

torek
07.02.2023
-4°C / 6°C
sreda
08.02.2023
-5°C / 7°C
četrtek
09.02.2023
-1°C / 6°C