TA VESELI DAN ... ZA DVE VISOKI GLEDALIŠKI OBLETNICI

Četrtek, 07. november 2019

Idrija letos praznuje dva visoka gledališka jubileja: 250. obletnico izgradnje idrijskega Filmskega gledališča, najstarejše zidane gledališke stavbe na Slovenskem, ter 130-letnico ustanovitve Dramatičnega društva Idrija, drugega najstarejšega gledališkega društva na Slovenskem. Obletnici bodo to soboto, 11. novembra, idrijski ljubiteljski gledališčniki dveh generacij, starejše v okviru dramatičnega društva in mlade iz Male gledališke šole Gimnazije Jurija Vege Idrija, na odru najstarejšega slovenskega gledališča premierno počastili z uprizoritvijo avtorske predstave »Ta veseli dan ali Kaj takega se lahko zgodi le v Idriji.

Viri pričajo, da je bila idrijska gledališka stavba zgrajena leta 1769, in sicer iz gradbenega materiala, ki je ostal pri gradnji sosednjega rudniškega žitnega skladišča. Pobudo za gradnjo naj bi dali tedanji visoki rudniški uradniki nemškega rodu, ki so si tudi v Idriji zaželeli gledališkega dogajanja. S stavbo je Idrija odkrito tekmovala z deželno prestolnico Ljubljano, ki je gledališče dobila le nekaj let prej. Gledališki podvig Idrijčanov je tedaj tako presenetil visokega dunajskega cesarskega uradnika, da je zapisal: »Kaj takega se lahko primeri samo v Idriji!« Nekateri viri namigujejo celo, da so z gradnjo gledališča v Idriji  prelisičili dunajske birokrate. Aleš Čar, osrednji avtor besedila predstave.


izjava Aleš Čar


Na odru idrijskega gledališča so do sredine 19. stoletja nastopale potujoče nemško in italijansko govoreče igralske skupine, po letu 1850 pa je z uprizoritvemi iger Tat v mlinu ter Linhartovih Županova Micka in Ta veseli dan ali Matiček se ženi dobival slovenski značaj. Po letu 1889 pa je postalo gledališče povsem slovensko, saj je Idrijčan Vinko Lapajne v mestu ustanovil Dramatično društvo Idrija, drugo najstarejše igralsko društvo na Slovenskem. Sledila je zgodovina vzponov in padcev društva, gledališče, danes v lasti občine Idrija, pa je postalo mestna kinodvorana, s katero upravlja Mestna knjižnica in čitalnica Idrija.
Predstavo “Ta veseli dan ali kaj takega se lahko zgodi le v Idriji” režira Ana Kržišnik Blažica, besedilo zanjo so zasnovali Aleš Čar, režiserka ter medgeneracijska zasedba igralcev obeh gledaliških skupin. Ana Kržišnik Blažica.


izjava Ana Kržišnik Blažica


S to uprizoritvijo pa želijo snovalci predstave, kot so povedali na včerajšnji novinarski konferenci, odločevalce in nosilce kapitala v kraju opozoriti tudi na to, da Idrija kot mesto tako častitljive gledališke zgodovine dandanes nima primerno velike gledališke dvorane, ki bi omogočala gledališke predstave ter tako podprla dolgoročnejši obstoj ljubiteljskega gledališča v mestu.

Klepetu s soustvarjalci predstave prisluhnite v soboto dopoldne na Primorskem valu.


Metka Rupnik

Foto: Aleksander Blažica
 

izjava Aleš Čar
Ana Kržišnik Blažica

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sreda
02.12.2020
-1°C / 8°C
četrtek
03.12.2020
1°C / 4°C
petek
04.12.2020
2°C / 6°C