DELJENA MNENJA O PROTIVETRNI ZAŠČITI NA VIPAVSKI HITRI CESTI

Torek, 08. oktober 2019

Dars je letos postavil tri testna območja za zimsko merjenje hitrosti vetra na vipavski hitri cesti. Podatke bo po analizi uporabil za morebitne popravke projektne dokumentacije. Razpis za izvajalca del bo objavil prihodnje leto. Nekateri postavitvi protivetrne zaščite nasprotujejo, saj menijo, da bi ograja uničila veduto Vipavske doline.


O protivetrni zaščiti na hitri cesti med razcepom Nanos in Ajdovščino se govori že od odprtja tega odseka za promet, torej že dve desetletji. Za njeno postavitev se zavzemajo predvsem prevozniki, ki so zaradi burje morali včasih prisilno stati tudi več dni ali si izbrati drugo, daljšo pot.


Na včerajšnji predstavitvi projekta protivetrne zaščite na hitri cesti je direktor Območno obrtno-podjetniške zbornice Ajdovščina Marko Rondič o projektu povedal tole.


Izjava Marko Rondič


Projektant protivetrne zaščite Marjan Pipenbaher je razkril, da je načrtovanje take ograje zelo zahtevno, saj je burja specifičen veter. Na viaduktu Lozice je bila največja izmerjena hitrost burje preko 220 kilometrov na uro. Najprej so si zamislili koncept, način zaščite pred burjo, nato so pripravili projekt in 3D izračune. Na koncu je sledilo testiranje, tako kot pri vseh velikih objektih. "Na osnovi testiranja na terenu, ki bi moralo potrditi naše računske analize, bomo prilagodili pripravljene projekte, temu pa bi morala slediti postavitev protivetrne ograje," je napovedal.


Temu sicer nasprotuje lokalna skupnost. Župan Občine Vipava Goran Kodelja je prepričan, da visoka ograja ob eni ali celo obeh straneh hitre ceste uničuje veduto, saj je hitra cesta speljana po sredini Vipavske doline. Prav tako zakriva pogled tistim, ki se vozijo po dolini in tako "uničuje tudi turizem na tem območju".

A projekt gre dalje. Dars je vanj doslej vložil že več kot deset milijonov evrov, v celoti pa je vreden 32 milijonov evrov. Predvidoma bo sklenjen do leta 2023.


Povzeto po STA

Izjava Marko Rondič

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

nedelja
29.11.2020
0°C / 13°C
ponedeljek
30.11.2020
2°C / 8°C
torek
01.12.2020
-3°C / 10°C