PRIHAJAJO DNEVI EVROPSKE KULTURNE DEDIŠČINE

Četrtek, 26. september 2019

 Jutri, 27. septembra, bo na Vrhniki odprtje letošnjih Dnevov evropske kulturne dediščine, ki bodo potekali od 28. septembra do 12. oktobra.


Dnevi evropske kulturne dediščine bodo letos potekali pod geslom Dediščina#umetnost#razvedrilo. Na jutrišnjem odprtju na Vrhniki bodo tudi razglasili uvrstitev projekta Ljubljanica na Unescov seznam najboljših praks za podvodno kulturno dediščino. 

Kot je na včerajšnji novinarski konferenci na Vrhniki povedala strokovna vodja projekta Irena Šinkovec iz Mestnega muzeja Ljubljana, je projekt, ki je potekal v letih 2014-2016, vključeval zaščitne podvodne raziskave, konservacijo in prezentacijo deblaka iz 2. stoletja pr. n. št., sanacijo rečnih brežin, monitoringe, analize in dokumentiranje rečnega dna in depozitorija za moker les ter vzpostavitev razstavišča Moja Ljubljanica na Vrhniki.


Letošnji Dnevi evropske kulturne dediščine bodo po besedah koordinatorke Dnevov in Tedna kulturne dediščine Nataše Gorenc iz Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije ponudili raznolik program več kot 400 prireditev, ki bodo potekale v 150 krajih po Sloveniji in v zamejstvu. Lani so dogodki privabili več kot 50.000 obiskovalcev, toliko jih pričakujejo tudi letos. 


Simona Skočir (po STA)

Na fotografiji: dvig deblaka iz Ljubljanice na Vrhniki (Zavod za podvodno arheologijo)

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

petek
05.06.2020
16°C / 22°C
sobota
06.06.2020
15°C / 26°C
nedelja
07.06.2020
15°C / 24°C