STARE RUDARSKE HIŠE NOV POTENCIAL

Četrtek, 19. september 2019

Društvo Idrija 2020 je v okviru Meseca prostora 2019 ob finančni podpori ministrstva za okolje in prostor začelo z izvajanjem projekta "Stavbna dediščina - priložnost za inovacije". S projektom želijo na primeru tradicionalnih idrijskih rudarskih hiš javnost spodbuditi k razmišljanju o pomenu trajnostne gradnje ob hkratnemu upoštevanju prvin dediščine.

Pri društvu Idrija 2020 so v minulem letu s projektom PIRH-prenove idrijskih rudarskih hiš pokazali, da tradicionalna stanovanjska arhitektura v Idriji, idrijske rudarske hiše, ki so bile grajene v duhu trajnostnega razvoja, iz domačih materialov in narejene z obrtniškim znanjem domačih mojstrov, nosijo potencial za prihodnost. Čeprav so bile idrijske rudarske hiše precej časa pozabljene, se jih je ohranilo presenetljivo veliko – več  kot sto in predstavljajo priložnost za ureditev tradicionalnih rudarskih domovanj v privlačna in udobna stanovanja 21.stoletja.

V septembru in oktobru letošnjega leta pri društvu Idrija 2020 nadaljujejo zastavljeno delo s projektom Stavbna dediščina - priložnost za inovacije, v okviru katerega bodo ob finančni podpori ministrstva za okolje in prostor trem izbranim lastnikom rudarskih hiš v sodelovanju s priznanimi strokovnjaki ponudili brezplačna javna svetovanja o možnostih izboljšav starejših stavb, ob koncu projekta pa pripravili zgibanko o možnostih financiranja obnov stavb za lastnike.
Idrijske rudarske hiše s svojo leseno strukturo, ki je stara tudi nekaj stoletij, lastnikom pri obnovi pomenijo izziv, za katerega ne zadošča običajno gradbeniško znanje. V okviru projekta jim bodo svetovali vrhunski strokovnjaki s področja gradbeništva, načrtovanja udobnih in energijsko učinkovitih stavb, nizkoenergijskega stavbarstva in konstrukcijskih elementov ter izvajanja gradbenih popisov in ocen investicij spomeniško zaščitenih objektov.

Rezultate z ogledov treh izbranih idrijskih rudarskih hiš bodo sproti predstavljali na javnih dogodkih, kjer bodo skupaj s strokovnjaki razpravljali o možnih rešitvah za težave, s katerimi se srečujejo lastniki dediščinskih hiš. S pregledom obstoječih finančnih podpor za prenovo starejših stavb in s predstavitvijo možnosti financiranja pa želijo lastnike spodbuditi k prenovam, ki bodo dediščinskim prvinam prijazne in trajnostne.

Metka Rupnik (Vir: društvo Idrija 2020)
 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

četrtek
20.02.2020
-3°C / 13°C
petek
21.02.2020
-1°C / 15°C
sobota
22.02.2020
-2°C / 14°C