V SEVERNOPRIMORSKI REGIJI NOV PROJEKT RAZVOJA TURIZMA, DEDIŠČINE IN TRAJNOSTNE MOBILNOSTI

Sreda, 18. september 2019

V Kanalu je danes skupina partnerjev podpisala Krovno pogodbo o sodelovanju pri pripravi projekta vzpostavitve muzejske turistične dejavnosti s področja energetike in železnic.


Pobudnik projekta je bilo podjetje Soške elektrarne Nova Gorica (SENG), ki si je najprej zadalo, da bi na območju hidroelektrarne Doblar vzpostavilo muzej tehnične dediščine. Skupaj z Občino Kanal ob Soči so začeli z razvojem projektne ideje.
Kasneje so se projektu pridružili še Občina Tolmin in Mestna občina Nova Gorica ter štiri podjetja iz regije, poleg SENG še Elektro primorska, E3, Salonit Anhovo ter Slovenske Železnice. 


Direktor SENG, Radovan Jereb:

Izjava Radovan Jereb


Kot je poudarila kanalska županja Tina Gerbec, ima s sodelovanjem lokalnih skupnosti in gospodarstva projekt še večjo težo, kar je pomembno tudi v luči pridobivanja dodatnih sredstev, domačih in evropskih. 

Samo izvedbo so prepustili vodilni razvojni agenciji v regiji, Posoškemu razvojnemu centru, ki ima številne izkušnje na področju pridobivanja domačih in tujih virov. Poleg oblikovanja partnerstva in definiranja ključnih vsebin projekta bodo pripravili tudi projektno zasnovo s tremi ključnimi sklopi vsebin – s področja turizma, trajnostne mobilnosti in izobraževanja.


Župan Občine Tolmin Uroš Brežan pa takole o povezovanju v projektu in vlogi tolminske občine v njem:

Izjava Uroš Brežan


Župan Mestne občine Nova Gorica Klemen Miklavič pa je poudaril predvsem, da ta projekt dokazuje, da občinske meje ne pomenijo tudi razvojnih meja. Kako bo projekt vplival na njihovo občino?

Izjava Klemen Miklavič


K sodelovanju so pristopile tudi Slovenske železnice, ki z železnico povezujejo celotno območje. Pri podjetju so poudarili, da so hitro prepoznali pomembnost projekta, priložnost pa vidijo predvsem pri revalorizaciji možnosti, ki jih nudi Bohinjska proga, ena najlepših prog na svetu.


S slavnostnim podpisom je v regiji po dolgem času prišlo do aktivnega sodelovanja med gospodarstvom in lokalnimi skupnostmi pri zasnovi novih razvojnih spodbud na področju turistične infrastrukture, dediščine in trajnostne mobilnosti.Simona Skočir

Izjava Radovan Jereb
Izjava Uroš Brežan
Izjava Klemen Miklavič

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

četrtek
20.02.2020
7°C / 14°C
petek
21.02.2020
-3°C / 13°C
sobota
22.02.2020
-1°C / 14°C