V SOBOTO PREMIERA DOKUMENTARCA "PROSTI ČAS NEKOČ"

Sreda, 18. september 2019

To soboto se bo v dvorani KUD Sloga v Črnem Vrhu odvijal že 8. filmski večer domačega filma, ki ga pripravljajo TV Zadlog, KUD Sloga Črni Vrh in lomski filmski ustvarjalci. Gledalci, ki na njihove filmske večere ne prihajajo le s Črnovrške planote, ampak tudi iz drugih krajev idrijske občine in širše Primorske, si bodo lahko ogledali dva filma domačih ustvarjalcev.

Zadlog pri Črnem Vrhu nad Idrijo je bil julija letos znova prizorišče filmske ustvarjalnosti. Mladi ljubitelji sedme umetnosti, ki prihajajo vsako leto v te kraje iz cele Slovenije, so se v minulih letih že preizkusili v različnih filmskih zvrsteh, letos pa so se odločili za snemanje dokumentarnega filma, ki obuja spominjanje na življenje otrok v teh krajih nekoč. Pod režijsko taktirko Lovrenca Habeta so tako pred kamero povabili devet starejših pričevalcev s Črnovrške planote, starih od 68 do 98 let, so spregovorili o tem, kako so nekoč preživljali prosti čas. Med pričevalci je tudi Ljudmila Čuk-Medvedova Milka, zadnja prebivalka vasi Javornik. Snovalcem dokumentarca je bila v veliko pomoč zgodovinarka Katarina Rudolf  Kavčič, ki je pregledala literaturo na to temo, pripravila vprašanja za intervjuvance in pomagala izbrati sogovornike. In zakaj so se mladi filmski ustvarjalci, ki so svojo ustvarjalnost doslej udejanjali v zabavnih filmskih zvrsteh tokrat odločili za dokumentarec. Lovrenc Habe.

izjava Lovrenc Habe

Mladi filmski ustvarjalci so s kamero odkrivali zgodbe, ki jih v sebi nosijo starejši prebivalci Črnega Vrha in okoliških krajev, s katerimi so najprej posneli pogovore, nato pa še odigrali nekaj prizorov po besedah intervjuvancev.

Dokumentarni film Prosti čas nekoč bodo mladi filmski ustvarjalci premierno predstavili to soboto zvečer v črnovrški kulturni dvorani, v uvodnem delu večera pa si bodo gledalci premierno ogledali tudi igrani film lomske mladine.

Podrobneje o dogodku pa v današnjih Kapljah kulture.  


Metka Rupnik

Foto: arhiv ustvarjalcev filma

Izjava: Lovrenc Habe

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

četrtek
04.06.2020
16°C / 22°C
petek
05.06.2020
16°C / 22°C
sobota
06.06.2020
16°C / 24°C