DANAŠNJE TEŽAVE SO MALENKOSTNE V PRIMERJAVI Z ZGODOVINO PRIMORCEV

Nedelja, 15. september 2019

Predsednik vlade Marjan Šarec je na včerajšnji slovesnosti v Ajdovščini ob državnem prazniku, vrnitvi Primorske k matični domovini dejal, da so Primorci največji zgled. Ob tem je odgovoril  na pripombo o imenu praznika, ki jo je v nagovoru izpostavil predsednik ZZB za vrednote NOB Ajdovščina - Vipava Božo Novak. Ta je skozi zgodovinska dejstva odločno zagovarjal besedo priključitev, v nasprotju z mnogimi, ki utemeljujejo, da gre za vrnitev primorskega ozemlja k matični domovini. Šarec je v nagovoru povedal, da  podpira tisto, kar želijo Primorke in Primorci. Če je to nedvomno izraženo, mora biti ime takšno, kot ga želijo Primorci, ne moremo jim ga vsiljevati po svoje.  Ob tem je poudaril:

Posnetek ŠAREC


Zbrane na prireditvi je nagovoril tudi ajdovski župan Tadej Beočanin, ki je poudaril, da je Primorska svobodo izbojevala sama.

Slovesnost je potekala pod sloganom Iz novih sanj se rodi novi svet, kjer za dobro ljudi se meja ne gradi. Sodelovalo je okrog 150 nastopajočih, prireditev je pripravil domačin, režiser Peter Avbar.
Po vsej verjetnosti  bo  kulturni del prireditve v srcih  več tisoč poslušalcev ostal dolgo v spominu. Gostobesedje politikov ne more odtehtati preprostega, a izjemno pronicljivega pričevanja iz vseh obdobij v težki zgodovini Primorcev. Ustvarjalci kulturnega programa so z vsem razumljivim jezikom v svet poslali sporočilo nujnosti rušenja meja med ljudmi.

Nekoliko v senci velikih besed je bila izražena tudi želja po ohranitvi imena Primorska, saj obstaja bojazen, da se bo ob poimenovanju novih pokrajin ta čudovita beseda izgubila.Ivan Seljak

Šarec Primorska

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

nedelja
17.01.2021
-4°C / 8°C
ponedeljek
18.01.2021
-4°C / 7°C
torek
19.01.2021
-4°C / 7°C