OPRIMKI // Z JAKOBOM J. KENDO O SLOVENSKI TRANSVERZALI

Petek, 30. avgust 2019

Slovenska planinska transverzala se prične v Mariboru in poteka čez Pohorje, se preko Kamniško-Savinjskih Alp, Karavank, Julijskih Alp ter predalpskih hribovij spusti na Kras ter se konča na Debelem Rtiču. Nastala je na pobudo Ivana Šumljaka, leta 1953 so jo najprej odprli pod imenom Slovenska planinska transverzala, leta 1991 pa preimenovali v Slovensko planinsko pot.


To poletje pa je na to pot po Sloveniji poneslo Jakoba J. Kendo, slovenskega prevajalca, pisatelja in še kaj, prvega Slovenca, ki je prehodil znamenito Apalaško pot in svoje doživetje tudi zapisal v istoimenski knjigi in seveda to lahko pričakujemo tudi o njegovem doživetju tega poletja na poti po Sloveniji. 


Jakob sicer poskuša obuditi transverzalo kot precej daljšo in krožno pot po slovenskih vrhovih kot je njena trenutna uradna vezija, namreč takšno, kot so si jo prvotno zamislili. Povedal nam je marsikaj zanimivega, tudi to, kje točno je hodil in kako je bilo na poti. Z njim se je pogovarjala Simona Skočir. 


Na fotografiji: utrinek s poti (Jakob J. Kenda)

Posnetek: Jakob J. Kenda

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sobota
25.05.2024
11°C / 24°C
nedelja
26.05.2024
10°C / 27°C
ponedeljek
27.05.2024
13°C / 28°C