S PREVENTIVO IN NADZOROM DO VEČJE PROMETNE VARNOSTI V POSOČJU

Sreda, 17. julij 2019

Danes so se v Tolminu na pobudo Agencije za varnost prometa (AVP) sestali župani občin Tolmin, Kobarid in Bovec, predstavniki Policije, Odbora za preventivo pri Svetu AVP ter Direkcije RS za infrastrukturo. Spregovorili so o stanju varnosti cestnega prometa v času turistične sezone v Posočju in se dogovorili o konkretnih aktivnostih za večjo varnost cestnega prometa.

Prometna varnost v Posočju se zadnja leta poslabšuje, saj je bilo v letu 2018 na tem območju  zabeleženo 17 % prometnih nesreč več kot v letu 2017, v prvi polovici letošnjega leta pa je število v primerjavi z lani naraslo že za 26 %, navajajo na AVP.

Povečalo se je tudi število smrtnih žrtev. Po podatkih Policijske uprave (PU) Nova Gorica, je v letošnjem letu od skupno 11 umrlih v prometnih nesrečah na celotnem območju, ki ga pokrivajo, kar 8 ljudi izgubilo življenje v Posočju. V lanskem letu so v tem času v prometnih nesrečah umrli trije ljudje. Med žrtvami je zelo visok delež motoristov, saj so se doslej smrtno ponesrečili trije vozniki motornih vozil in ena sopotnica.

Kot je povedal vodja Sektorja uniformirane policije PU Nova Gorica Evgen Govekar, se največ nesreč zgodi na cesti od Kobarida proti Trenti in Vršiču, ki je zelo privlačna za vožnjo, a obenem tudi najbolj nevarna. Policisti si prizadevajo, da bi prometno varnost izboljšali tako na preventivnem kot tudi na represivnem nivoju. Promet ob koncih tedna v Posočju že več desetletij nadzira Postaja prometne policije Nova Gorica, ob nedeljah na različnih lokacijah izvajajo nadzor tudi s posebnimi prometnimi skupinami policistov, nekajkrat pa so jim pri tem pomagale tudi Specializirane enote za nadzor prometa Generalne policijske uprave.

Vršilka dolžnosti direktorice Javne agencije za varnost v cestnem prometu Vesna Marinko, je izpostavila, da si bodo za izboljšanje prometne varnosti v Posočju prizadevali predvsem s pomočjo raznih preventivnih aktivnosti in povečanjem nadzora.

"Agencija bo zagotovila silhuete policistov, ki bodo postavljeni na najbolj obremenjenih cestah, da odvrnemo tuje voznike od prekoračevanja hitrosti, nabavili bomo letake in promocijski material, skupaj s policijo pa bomo prisotni tudi  na moto točkah in ostalih prireditvah, kjer bomo osveščali o ključnih dejavnikih tveganja, kot so alkohol, hitrost in uporaba mobilnega telefona med vožnjo," napoveduje Marinkova.

Tolminski župan Uroš Brežan se strinja, da povečanje števila turistov prinaša tudi porast obsega težav v prometu, zato pobudo za srečanje na temo izboljšanja prometne varnosti ocenjuje kot izjemno pomembno. Kot še poudarja, na lokalni ravni zelo dobro sodelujejo s sveti za preventivo in vzgojo v cestnem prometu ter s policijskima postajama Tolmin in Bovec, obenem pa je nujno, da se nadaljujejo tudi investicije na državnih cestah, saj varnejša infrastruktura pripomore k višji stopnji prometne varnosti.

Tudi župana občin Bovec in Kobarid Valter Mlekuž in Marko Matajurc sta bila mnenja, da so si na srečanju izmenjali veliko konkretnih predlogov. "Slikovite posoške ceste niso poligon za motoriste, s tem pa je treba seznaniti predvsem tujce preko njihovih motoklubov, " razmišlja Mlekuž.

Posoški župani kot eno od možnosti za boljši nadzor vidijo tudi v povečanju pristojnosti redarjev Medobčinske službe občin Bovec, Kobarid, Tolmin in Kanal ob Soči. 


Matej Kavčič

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
27.01.2020
4°C / 11°C
torek
28.01.2020
7°C / 10°C
sreda
29.01.2020
4°C / 14°C