IDRIJSKO KOLO IN AJDOVSKA BURJA

Četrtek, 20. junij 2019

Cilj 3. etape kolesarske dirke Po Sloveniji bo v petek, 21. junija, v Idriji, cilj 4. etape pa v soboto, 22. junija, v Ajdovščini. Po tradiciji mesto, ki gosti zaključek etape, pripravi tudi pokal za zmagovalca, ki simbolizira prepoznavne atribute mesta. 


Idrijski pokal je kovaški izdelek iz varjenega damaščanskega jekla;  njegova skulptura povzema silhueto rudniškega kolesa, v katerega je vpeta čipka, sklekljana iz zlate niti. Vzorec idrijske čipke predstavlja vrtenje, 12 zank je čas, zlata barva je zmagovalna. Podstavek kolesa tvorita dve nogi, ena je zavita, kot je zavita pot do Idrije. Kovani nogi sta mestoma zbrušeni in spolirani, kar da vtis, da se po njima stekajo kapljice živega srebra. Pokal simbolično združuje idrijske elemente: rudnik, žlahtno kovino, tehniko dela, klekljanje, prestiž, geomorfološke značilnosti … V pokalu prepoznamo kamšt, ritem kladiva, ostrino noža, razmerje med togostjo in prožnostjo, stekanje voda in živega srebra, strukturo lesa in čipko. Idejni avtor osnutka skulpture in čipke je slikar in oblikovalec Vladimir Dado Andder, skulpturo je izdelal kovač Bine Rovtar, čipko zanjo pa je sklekljala Sonja Majnik Koder.

Zmagovalec 4. etape dirke Po Sloveniji, ki bo imela cilj v Ajdovščini, pa bo prejel pokal z atributi Ajdovščine, ki je poklon gibanju. Vanj sta vključena elementa vetra in vode, ki vneseta v delo dinamiko in predstavljata premikanje ter nenehno spreminjanje. V kipu se zrcali Vipavska dolina. S prikazom vode reke Vipave in Hublja ter burje predstavlja naravne danosti, ki so značilne za Vipavsko dolino in Ajdovščino. V laseh figure je začutiti močan veter, burjo, ki jo prepoznamo po tem, da očiščuje in prinaša novo, sveže. Ob nogah je nakazana voda, ki prinaša življenje. V ženski figuri je predstavljen posameznik, ki živi v tem okolju, mu kljubuje in obenem z naravo sodeluje. Stopa v reko, ki se ves čas spreminja in hodi proti vetru tako kot vsak, ki premika meje in dosega vrhunske rezultate.

Metka Rupnik
Foto: Dirka Po Sloveniji

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

nedelja
20.10.2019
14°C / 22°C
ponedeljek
21.10.2019
15°C / 24°C
torek
22.10.2019
11°C / 25°C