DELEGACIJA INICIATIVE DANES PRI EDVARDU PAVLIČU

Četrtek, 20. junij 2019
Civilna iniciativa Cerkno bo danes kar dobro razgibala organe Državnega zbora, saj bo poleg zbranih podpisov predsedniku Odbora za infrastrukturo, okolje in prostor Edvardu Pauliču predala tudi dopolnitev k peticiji za zmanjšanje škod po divjadi in zvereh z zahtevo za odstrel nevarnih volkov.

Podpisniki peticije menijo, da mora imeti lokalna skupnost odločujoči vpliv na kvoto odvzema velikih zveri in da jih brez našega soglasja ne smete širiti v Alpski prostor, kjer glede na veliko poseljenost območja ni primernega habitata za velike zveri!

Ostro nasprotujejo ponovni naselitvi volka v alpski prostor, ker bi imelo lahko to nepopravljive posledice na obdelanost pokrajine. Zahtevajo, da se ministrstvo za okolje in prostor zaveda vseh posrednih negativnih posledic, ki niso samo ekonomske narave temveč tudi vse socialne ter okoljske škode, ki bo nastala z opuščanjem pašništva v alpskem prostoru.

Ob tem neposredno zahtevajo, da se:

 • Za vse volkove, ki so izgubil strah pred človekom in zahajajo v bližino naselij, izda takojšnja ustna odločba za odvzem iz narave

 • da se trenutna odločba za izredni odvzem prekliče in se izda nova na način da se:

   - popravi datumska omejitev, ki je je izvedbeno nerealna

   - popravi prostorska omejitev, ki je izvedbeno  nerealna,

 • Da se odločba za izredni odvzem v primeru nadaljevanja škod ponovi na način, da se odstreli vse nevarne in problematične volkove,

 • Določi nove kvantitativne pogoje za pridobitev društva v javnem interesu za področje varstva narave,

 • Z volkom se mora v alpskem prostoru zaradi specifike krajine posebej aktivno upravljati oziroma mu omejevati masovno širjenje in prehod v Alpe.

 • Poleg interventnega zakona  se septembra izda odlok o odvzemu medveda in volka za leto 2019/2020, ki naj upošteva zahtevo po postopnem zmanjševanju številčnosti medveda in volka na način, da je odstrel  višji od prirastka. Cilj je stanje za leto 1990.

Skupino, ki bo oddala podpise in zahteve, sestavljajo Ivan Mavri, Jurij Kavčič, Marko Gasser in Boštjan Čemažar. Po naših podatkih bo predajo podpisov tokrat spremljalo več nacionalnih medijev.

 

Na sliki: Poslanec Edvard Paulič


Ivan Seljak

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

nedelja
20.10.2019
14°C / 22°C
ponedeljek
21.10.2019
15°C / 24°C
torek
22.10.2019
11°C / 25°C