INICIATIVA SE NE BO UKLONILA, NE VOLKOVOM, NE BIROKRATOM

Torek, 18. junij 2019

Sinoči so se v Gorenjih Novakih sestali pobudniki peticije, oziroma drugih aktivnosti, ki jih usmerjajo v prizadevanje, da bi Ministrstvo za okolje, ki upravlja z divjimi zvermi, sprejelo ukrepe proti razširjanju nevarnih živali v pokrajino, kjer so se ljudje proti njimi že stoletja borili. Med krajani osmih občin so v slabih treh tednih zbrali kar 2872 podpisov, ki jih bodo oddali Kmetijsko gozdarski zbornici. Eden izmed pobudnikov aktivnosti Ivan Mavri:

Posnetek Ivan Mavri:


Zahteva pobudnikov peticije je jasna: Država mora poskrbeti in zaščititi pašno živino na tem območju, predvsem pa za ljudi, zlasti otroke, ne glede na to, ali gre za reden ali interventni odstrel.

Čeprav bodo te dni poslanci sprejemali Zakon interventnem odvzemu rjavega medveda in volka iz narave, so bili zbrani enotnega mnenja, da na populacijo zveri na njihovem območju ne bo bistveno vplival. Član iniciative Boštjan Čemažar:

Posnetek Boštjan Čemažar


Vedenje divjih živali se je v zadnjem času tako zelo spremenilo, da obstaja utemeljen sum, da ne gre le za naraven proces, pač pa za grob poseg človeka v naravno okolje.


Iniciativna skupina, ki je zbirala podpise, je prepričana, da se bodo volkovi še bolj približali okolju, kjer živijo ljudje, saj jih posamezni prebivalci gorskih vasi dnevno videvajo. Ivan Mavri.

Posnetek Ivan Mavri:


Te dokaze bodo iskali s pomočjo uradnih informacij na ministrstvih, v skrajni sili pa se bodo odločili za neodvisno zbiranje dokazov s pomočjo DNK vzorcev zveri. Za pomoč bodo skušali angažirati tudi ustrezne pravne strokovnjake.

Nekaj manj kor tri tisoč podpisanih ljudi jim je dalo jasno podporo, to pa bodo iskali še v prihodnje. Prepričani so, da bo država morala spoznati, da z najbolj nevarnimi zvermi ne more upravljati Ministrstvo za okolje in prostor, predvsem njegove birokratske inštitucije.

Na sinočnjem sestanki so se dogovorili tudi, da bodo posebno okroglo mizo na to temo izpeljali okviru letošnje prireditve Dan teric v Davči.Ivan Seljak

Ivan Mavri 1
Boštjan Čemažar
Ivan Mavri 2

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
17.01.2022
-2°C / 13°C
torek
18.01.2022
-3°C / 11°C
sreda
19.01.2022
-3°C / 13°C