VEČER KOŠARKE, SPOMINOV IN HIMNE, KI NAJEŽI KOŽO

Sobota, 01. junij 2019

Včeraj so organizatorji dvodnevnih dogajanj v počastitev 50-letnice organiziranega igranja košarke v Idriji dokazali, da je košarka v Idriji še kako živa, saj so z dogodkom do zadnjega kotička napolnili idrijsko Filmsko gledališče, na oder pa privabili sama legendarna imena iz idrijske košarkarske zgodovine.

Že začelo se je kot v zlatih časih idrijske košarke – s himno idrijskih košarkarjev Idr’je, Idr’je, ki je sinoči na noge dvignila celo Filmsko gledališče. Dvorana je s spontanim aplavzom, na oder pospremila tudi idrijske košarkarske legende, ki jih je na prizorišče povabil voditelj večera Mitja Zelenc. Najprej Rada Veharja, ki je bil zraven od prvih dni, ko se je sprva še sramežljivo in v skromnih razmerah začela pisati zgodovina idrijske košarke, po zaključku študija pa je postal tudi prvi šolani trener košarke v Idriji.

Izjava Rado Vehar

Zgodovinar Darko Viler, avtor zbornika 50 let košarke v Idriji je na kratko predstavil publikacijo, ki prinaša pričevanja in bogat fotografski vpogled v razvoj idrijske košarke skozi pol stoletja in generacije igralcev in trenerjev, ki so jo soustvarjale. Jure Kokalj pa je ob tej priložnosti KK Hidria podaril pravo košarkarsko relikvijo-prvi koš pravih dimenzij, ki ga je v začetkih idrijske košarke  izdelal za igrišče na Prejnuti. Zatem pa so na oder stopile legende idrijske košarke različnih generacij: Borisa Rupnika, Klavdija Kržišnika, Francija Rupnika, Darka Vidiča in Sašo Kavčiča. In zgodil se je čustven, nostalgičen, iskriv, zanimiv večer, prežet s spomini. Med drugim tudi s tistimi, ki so obudili zlato obdobje idrijske košarke v devetdesetih letih. Leta 1994 je tedanja predsednica kluba Viktorija Gorjup v Idrijo za trenerja povabila Predraga Miloviča in že naslednjo sezono jim je uspel skok v tako želeno 1. slovensko ligo. Tekme je tedaj ob javljanjih komentatorja Mitje Zelenca v živo prenašal Radio Cerkno, kot se je tedaj imenoval današnji Primorski val. Milović ima na Idrijo v tistih časih prav posebne spomine.

izjava Predrag Milović

Zlate dobe idrijske košarke pa si ni mogoče zamisliti brez Pr’farcev, navijačev, ki so v domači dvorani in na gostovanjih množično in glasno, a disciplinirano  podpirali idrijske košarkarje. Vojko Carl eden vodilnih mož navijačev tedaj.

izjava Vojko Carl

Na prireditvi je bil tudi Luka Rupnik, ki je predstavil dobrodelno akcijo, s katero na jubilejnih dogodkih zbirajo  sredstva za idrijsko družino. Izžrebani darovalec bo prejel dres Luke Dončiča.

V sklepnem delu večera si je polno Filmsko gledališče ogledalo še filmsko pričevanje o zgodovini idrijske košarke.
Danes se bodo dogajanja popoldne preselila na košarkarska igrišča, kjer bodo moči merili idrijski košarkarji vseh generacij, dan pa se bo sklenil z večerno zabavo s skupino Kingston, ki je uglasbila tudi himno idrijskih košarkarjev.

Metka Rupnik

 

izjava Rado Vehar
izjava Predrag Milović
izjava Vojko Carl

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sobota
25.06.2022
19°C / 30°C
nedelja
26.06.2022
18°C / 31°C
ponedeljek
27.06.2022
16°C / 32°C