PRORAČUN ZA LETO 2019 SPREJET, ZA NAPREJ PA BODO ŠE TRDA POGAJANJA

Petek, 24. maj 2019

Glede na ostre pogoje, ki so jih cerkljanski svetniki postavili po sprejetju osnutkov proračunov za leto 2019 in 2020 je včerajšnja seja potekala nenavadno mirno in usklajeno. Proračun Občine Cerkno je bil soglasno sprejet le z enim amandmajem, ki ga je oblikovala lista Stanka Močnika. Občina Cerkno naj bi v tem letu odkupila zemljišče med stanovanjsko sosesko „Sigade“ in nekdanjo „Staro Eto“. Zemljišče naj bi hranila do primerne potrebe po gradnji družbeno potrebnih objektov.


Proračun Občine Cerkno za letošnje leto ni bil sporen, zato pa so bile vse osti usmerjene v predlog za leto 2020. To naj bi odprlo pomemben cikel investicij, ki pa bodo po mnenju svetnikov morale  biti mnogo bolj dodelane, predvsem pa finančno načrtovane. Med najbolj izpostavljenimi je bila velika investicija v večnamenski objekt Krajevne skupnosti Otalež. Ta bo občino, po tem, ko objekt že stoji, stal še najmanj 130 tisočakov. Ostre kritike nad izvajanjem investicij je izrazila dolgoletna svetnica Ljudske stranke Branka Florjančič. Občinski politiki očita popuščanje pri taktiki načrtovalcev investicij, ki svetnikom ne prikažejo realne vrednosti, te pa se  po dvigu rok vrtoglavo zavrtijo navzgor.

Posnetek

Razkoraki med obljubljeno in končno ceno  pa so za majhno občino, kot je Cerkno, lahko usodni.

Posnetek

Proračun za leto 2020 ni dobil soglasja svetnikov že v predhodnih dogovorih, zato je bil sinoči gladko zavrnjen. Župan Gašper Uršič je bil kljub temu z razpletom zadovoljen,.

Posnetek

Vse kaže, da bo morala občina Cerkno zelo hitro zagristi v prvo veliko investicijo, to pa je izgradnja novega vrtca. Ta je bil na seji  večkrat izpostavljen, saj občina nima prave kratkoročne rešitve za organizacijo dodatnega  oddelka, ki bi ga nujno potrebovala  Zelo drage kratkoročne rešitve  bi klestile proračun, problem pa bi se iz leta v leto poglabljal. Občina se, kot smo včeraj slišali, nagiba k trajni rešitvi, staršem otrok, ki so ostali pred vrati vrtca, pa bodo skušali pomagati s subvencijami.


Svetniki Občine Cerkno so včeraj brez razprav potrdili letna poročila zavodov, prav tako letne programe športa in kulture. Potrdili so tudi spremembo ustanovitvenega akta družbe Komunala, ki bo omogočal preglednejši nadzor nad njenim poslovanjem.


Ivan Seljak

Branka Florjančič 1
Branka Florjančič 2
Gašper Uršič

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

petek
20.09.2019
7°C / 22°C
sobota
21.09.2019
8°C / 25°C
nedelja
22.09.2019
7°C / 23°C