V AJDOVŠČINI ODPRLI CENTER BOGDANA ŽORŽA

Ponedeljek, 20. maj 2019

V Centru karitas v Ajdovščini so danes odprli Center Bogdana Žorža, ki bo deloval v okviru preventivnega programa za otroke in mladostnike Popoldan na Cesti. Center so poimenovali po pokojnem psihologu Bogdanu Žoržu, ki je od leta 1997 pa vse do smrti leta 2014 vodil seminarje za neprofesionalno svetovanje ljudem v stiski.Omenjenih seminarjev se je udeležilo več kot 150 prostovoljnih sodelavcev Karitasa in večina jih še vedno uporablja pridobljeno znanje v karitativni dejavnosti. Žorž je pomagal tudi pri ustanavljanju materinskega doma, pri pripravi programov v Domu karitas v Soči, bil pa je tudi idejni oče programa Popoldan na cesti.Zametki Centra Bogdana Žorža so se rodili že ob njegovem pogrebu, saj je družina ves finančni dar namenila Karitasu. Sprva so vzpostavitev centra načrtovali v Domu karitas na Cesti, a jim tega zaradi lastništva stavbe ni uspelo realizirati.Tedaj jim je priskočila na pomoč Občina Ajdovščina, ki je del sredstev, ki jih je v proračunu sicer namenila za popravilo Doma karitas na Cesti, tako namenila za obnovo Centra karitas v Ajdovščini.


"To je lahko vzorčni primer dobrega sodelovanja lokalne skupnosti in Karitasa za pomoč ljudem," je za STA povedala ravnateljica Škofijske karitas Koper Jožica Ličen.V Centru karitas v Ajdovščini izvajajo svetovalno, finančno in materialno pomoč družinam in posameznikom v stiski. Koordinirajo številne akcije in projekte, med katere sodita tudi programa Popoldan na cesti in Umetniki za karitas. Vsi prostori so na novo urejeni.Prostore centra je danes blagoslovil generalni vikar koprske škofije Slavko Rabec, navzoče je nagovoril župan občine Ajdovščina Tadej Beočanin, center pa je odprla Žorževa vdova Zdenka Žorž.Program Popoldan na Cesti so leta 2001 začeli izvajati v Domu karitas na Cesti, danes pa ga izvajajo na desetih lokacijah. Vključuje 110 prostovoljcev, večinoma dijakov srednjih šol in študentov, redno učno pomoč in prijateljsko preživljanje prostega časa pa nudi več kot 250 osnovnošolskim otrokom.


Foto: Radio Ognjišče

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

torek
17.09.2019
15°C / 29°C
sreda
18.09.2019
17°C / 28°C
četrtek
19.09.2019
16°C / 22°C