POHOD PO BARIKADAH IZ CERKNEGA NA KLADJE

Ponedeljek, 20. maj 2019

Člani Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Idrija Cerkno so v soboto organizirali pohod po barikadah iz Cerknega na Kladje in srečanje nekdanjih pripadnikov cerkljanske čete Teritorialne obrambe Idrija. To je aktivnost s katero veterani vojne za Slovenijo in drugi udeleženci,  ohranjajo spomin na bojne aktivnosti v osamosvojitveni vojni leta 1991, v katerih so pripadniki različnih enot Teritorialne obrambe Idrija nadzirali promet na  glavnih komunikacijah preko občine Idrija.  Njihova naloga je bila  postaviti  in varovati  cestne barikade ter nadzirati in preprečiti morebitne premike  enot JLA po teh komunikacijah.

Z letošnji dogodek je bil namenjen spominu na priprave in varovanje cestne barikade na Kladju, ki so ga izvajali pripadniki   Cerkljanske čete Teritorialne obrambe Idrija.
Celodnevne aktivnosti so bile razdeljene v tri dele. V prvem delu je bil pohod iz Cerknega do lokacije barikade, ki je bila na križišču cest  pod  Kladjem.
Zbranim je na tem postanku spregovoril Darko Svetičič, ki je bil poveljnik voda, ki je postavila in varovala barikado ter nadzirala promet na komunikaciji Škofja Loka – Cerkno.

V drugem delu so pohodniki nadaljevali pot mimo  domačije pri Rotovžu. Na priložnostni spominski svečanosti so udeleženci prisluhnili številnim pozdravnim nagovorom, najmlajši med njimi je bil župan Občin Cerkno Gašper Uršič. V nadaljevanju so se ob tovariškem druženju spominjali dogodkov ob osamosvojitvi Slovenije.


Franci Ferjančič

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

torek
17.09.2019
15°C / 29°C
sreda
18.09.2019
17°C / 28°C
četrtek
19.09.2019
16°C / 22°C