NOVE ZGODBE BOLNICE FRANJE

Nedelja, 19. maj 2019

V Bolnici Franji se je včeraj sklenil projekt Franja nas povezuje, katerega cilj je bil širši javnosti na nekoliko drugačen način približati enega najbolj sporočilnih spomenikov Cerkljanske. Zaključno dejanje tega projekta, v katerem so sodelovali Turistično društvo Novaki, Mestni muzej Idrija in Gostišče Gačnk v Logu, je bil včerajšnji pohod od javke do javke, ki je vključeval obisk glavnih domačij, nepogrešljivih za delovanje in obstoj bolnice. Pohod se je pričel na prvi javki – danes gostišču Gačnk v Logu, nato pa se je okrog 10-kilometrska pot, ki je privabila ljudi iz raznih slovenskih krajev in ki sta jo spremljali planinski vodnici, vila še prek domačije Pr' Podnjivčanu, kjer se je zgodba Franje pravzaprav pričela; Partizanske bolnice Franje; nekdanjega Praprotnikovega mlina do domačije Pr' Cmilku, od koder so se nato vrnili na izhodiščno mesto, kjer jih je pričakal kulinarični sprejem s spoznavanjem hrane iz vojnega časa. Živa in ganljiva pričevanja domačinov, ki so na posameznih javkah delili svoje spomine iz časa delovanja bolnice, so, kot je povedala kustosinja cerkljanskega muzeja Milojka Magajne, zagotovo pomembno prispevala k širjenju zavesti o trpljenju, požrtvovalnosti in hrabrosti domačinov, brez katerih bolnica ne bi mogla obstajati. V Partizanski bolnici Franja je ob 10.30 potekala tudi krajša prireditev, na kateri so zbrane nagovorili direktorica Mestnega muzeja Idrija Ivana Leskovec, župan občine Cerkno Gašper Uršič in podpredsednica RKS Belinda Ladiha, s pesmijo pa sta prireditev popestrila še Vokalna skupina Zimzelen in Pavle Magajne na harmoniki. Obenem so odprli tudi razstavo likovnega natečaja Otroci pomagajo otrokom, ki ga pripravlja Osnovna šola Ivana Tavčarja Gorenja vas v sodelovanju z Mestnim muzejem Idrija in Rdečim križem Slovenije. Tako včerajšnji pohod kot tudi vsi ostali dogodki v sklopu omenjenega projekta so lep primer uspešnega sodelovanja med nosilci turistične, gostinske in muzejske dejavnosti na tem področju.  


Urša Ambrožič

Za vsebino je odgovoren Mestni muzej Idrija. Organ upravljanja, določen za izvajanje Programa razvoja podeželja RS za obdobje  2014 – 2020, je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sobota
17.04.2021
1°C / 15°C
nedelja
18.04.2021
4°C / 15°C
ponedeljek
19.04.2021
6°C / 13°C