ZA RAZSTAVO NA OBROBJU PEKLA VALVAZORJEVA NAGRADA

Sobota, 18. maj 2019

Slovensko muzejsko društvo bo drevi v Narodni galeriji podelilo Valvasorjeva odličja za leto 2019. Med prejemniki Valvasorjeve nagrade za enkratne dosežke v muzejstvu je tudi Mestni muzej Idrija, ki ga bo prejel za razstavo Na obrobju pekla: Idrijsko in Cerkljansko (1914-1919). Avtorji nagrajene razstave so vsi muzejski sodelavci: Marija Terpin Mlinar, Milojka Magajne, mag. Mirjam Gnezda Bogataj, dr. Miha Kosmač in Anton Zelenc ter zunanji sodelavec mag. Sandro Oblak in oblikovalka Polona Zupančič. Razstava, ki je postavljena na dveh vsebinsko dopolnjujočih se lokacijah, in sicer na idrijskem gradu Gewerkenegg ter v Cerkljanskem muzeju v Cerknem, je bila odmevna v slovenski muzejski javnosti, kar Valvasorjeva nagrada še potrjuje. Ivana Leskovec, direktorica Mestnega muzeja Idrija in vodja projekta.


Izjava Ivana Leskovec

Snovalci z razstavo želijo obiskovalcem omogočiti spoznavanje kulturne dediščine obdobja prve svetovne vojne, kar je bilo v našem prostoru doslej zapostavljeno. Temu botruje dejstvo, da se območje Idrijskega in Cerkljanskega ni nahajalo na prvi frontni liniji, tu niso potekali neposredni boji in se zato za izid vojne ni dogajalo nič usodnega. Kljub temu so naši predniki plačali visok davek te največje svetovne morije. Z razstavo želimo opozoriti na malega človeka, domačine z Idrijskega in Cerkljanskega, ki jih je zajel vojni tok in jim na domači kmetiji ali v mestnem okolju štiri leta krojil življenjski vsakdan. Razstava opozarja na trpljenje, žrtve in krivice, ki jih povzroči vojna, in sledi poslanstvu vzgoje za mir.
Eden pomembnejših rezultatov raziskovalnega dela je seznam žrtev vélike vojne, ki je predstavljen na interaktiven način. Z njim se je muzej vključil v vseslovenski projekt Zbiranje podatkov o vojaških žrtvah 1. svetovne vojne. Razstavo pa spremlja tudi bogat katalog v obliki znanstvene monografije.


Na sliki (B. Tavčar) so avtorji nagrajene razstaveMetka Rupnik

Ivana Leskovec

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

nedelja
09.08.2020
17°C / 34°C
ponedeljek
10.08.2020
19°C / 34°C
torek
11.08.2020
19°C / 34°C