VSE BARVE IN ODTENKI JAZZA

Sobota, 18. maj 2019

Drugi dan mednarodnega festivala Jazz Cerkno je ponudil tri precej raznolike koncerte v rednem programu ter še enega v Gabrijelu po zaključku dogajanja na glavnem odru. Bogato dogajanje so organizatorji popestrili z odprtjem razstave japonskega ilustratorja Takaoa Fujioke z naslovom »Jazz v črtah in barvah«. Naslov razstave, ki je na ogled v Cerkljanskem muzeju do 31. maja, se zdi kar pravšnji za nabor muzik, ki odmevajo z odrov našega festivala, saj je program karseda pisan in raznolik.

V to smo se prepričali že na prvem koncertu, ko je na oder stopila zasedba Koromač iz Vrtojbe, ki je bila prav za ta nastop okrepljena še s tremi glasbeniki. Koromač so, namreč, na našem festivalu obeležili desetletnico delovanja ter v ta namen razširili zasedbo in predstavili nove skladbe. Ostrejši rockovski ritmi so se vrtinčasto mešali s freejazzovskimi vpadi, dva bobnarja sta obilno prispevala k glasni gmoti, ojačana pihalska sekcija pa je šestčlansko zasedbo prelevila v siloviti mini orkester!

Sledila je glasba, ki bi tako po duhu kot izvedbi težko bila bolj oddaljena od Koromačevega grmenja … Oder je zasedel ameriški kvartet Amirtha Kidambi Elder Ones pod vodstvom navdihnjenje eksperimentalne vokalistke Amirthe Kidambi, ki indijske korenine svojih staršev prepleta s spiritualnim jazzom. Nežne melodije, ki jih je igrala na harmonij, je občasno popačila z elektroniko, medtem ko so ostali trije člani na to podlago pletli gosto stkano in priostreno novojazzovsko glasbo.
Drugi festivalski dan je sklenil mednarodni kvartet Luc Ex' Assemblée, ki ga vodi nizozemski basist Luc Ex, tudi avtor vseh skladb. V kvartetu so še britanska saksofonistka Rachel Musson, nizozemski saksofonist Ab Baars, ki je igral tudi na japonsko tradicionalno glasbilo šakuhači in ameriški bobnar Hamid Drake. Zasedba je večinoma kratke skladbe s prvenca na nastopu razširila z navdihnjeno medigro in učinkovitimi solističnimi izleti. Prav vsi člani so se izkazali kot čuječni soigralci in virtuozi, posebej pa je navdušeno publiko očarala malone telepatska povezava med vodjo zasedbe in nadvse simpatičnim bobnarjem Drakeom.

Po uradnem delu se je dogajanje preselilo v Gabrijela, kjer je beograjski kvartet Tapan pokazal, kako dobro se jazz lahko prepleta z elektronsko klubsko glasbo. Plesno vzdušje se je nadaljevalo s pisanim naborom glasbe, ki ga je pripravil didžej Šurbe iz Makedonije.

Mario Batelić

Foto: Tomi Peternelj

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sobota
11.07.2020
15°C / 32°C
nedelja
12.07.2020
16°C / 32°C
ponedeljek
13.07.2020
15°C / 28°C