DVA PROBLEMA PRI DEBELI SKALI

Ponedeljek, 13. maj 2019

Občina Idrija ugotavlja, da ima pri Debeli skali v Idriji dva objekta, ki sta potrebna temeljite sanacije, eden je viseči most čez Idrijco, drugi pa je nadstrešek nekdanje rudniške žičnice.

Za dotrajani viseči most pri Debeli skali v Idriji, ki je nekaj časa že zaprt in ptrehod čezenj ni mogoč, je Občina Idrija sprva načrtovala, da ga bo lahko sanirala z manjšimi posegi, kot je zamenjava nosilnih jeklenih vrvi, vendar se je pred kratkim izkazalo, da tako ne bo šlo in da bo potrebna nova dokumentacija in takorekoč nov most. Te dni pa je podjete CPG, ki je koncesionar za ta del državne ceste, občino opozorilo, da se nadstrešek pri Debeli skali, ki je nekdaj varoval glavno cesto pred padanjem rude z vozičkov rudniške žičnice, ki je potekala tam čez, poseda. Objekt sicer stoji na vplivnem območju idrijske rudarske dediščine, ki je vpisana na Unesco seznam svetovne dediščine, sam pa ni zaščiten kot kulturni spomenik. Spomeniška stroka zato občini kot lastnici objekta prepušča odločitev, ali ga bo sanirala ali porušila. Sredstev za sanacijo od države občina ne more pričakovati, odločitev, kako rešiti problem pa na občćinski ravni še ni padla. 


izjava Tomaž Vencelj 


Kot je še povedal župan, se o morebitni porušivi ne bo odločal sam niti občinska uprava, ampak bo o tem, kakšna bo nadaljna usoda objekta odločil občinski svet.

Metka Rupnik

izjava Tomaž Vencelj

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
01.06.2020
11°C / 27°C
torek
02.06.2020
12°C / 26°C
sreda
03.06.2020
11°C / 27°C