IZVRSTNIH SUHOMESNATIH DOBROT NA IDRIJSKEM IN CERKLJANSKEM NE BO ZMANJKALO

Sreda, 24. april 2019

Včeraj je v pokriti tržnici v Idriji potekalo strokovno ocenjevanje suhomesnatih izdelkov izdelovalcev z Idrijskega in Cerkljanskega, ki ga je organizirala Idrijsko-cerkljanska razvojna agencija. Namen ocenjevanja je zlasti dvig kakovosti lokalnih mesnin, ne glede na to, ali jih izdelujejo za trg ali domačo mizo, kot pojasnjuje Tina Lisac, strokovna sodelavca ICRA, svetovalka za področje podjetništva.


izjava Tina Lisac


Tokrat je strokovna komisija na podlagi senzoričnih kriterijev ocenila 19 vzorcev suhomesnatih izdelkov, od tega 15 salam, 3 šebreljske želodce in eno suho klobaso.
Prvi pogoj za izvrsten suhomesnat izdelek je kakovostna surovina in harmonično razmerje začimb, pri čemer se je večina ocenjenih vzorcev zelo dobro odrezala. Odločilnega pomena pa je zlasti pravilno sušenje izdelkov, ki mora biti počasno, v primerni sušilnici in ob redni dnevni prisotnosti izdelovalca. In prav presušenost je bila glavni razlog, da nobena od sicer izvrstnih salam ni prejela zlatega priznanja. Predsednik ocenjevalne komisije dr. Stanislav Renčelj, upokojeni profesor Biotehniške fakultete.


izjava Stanislav Renčelj

Komisija je tokrat podelila 2 srebrni in 9 bronastih priznanj za salame, dve bronasti za šebreljski želodec in eno bronasto za suho klobaso. Srebrno priznanje za salamo sta prejela Milan Nediževec in Barbara Mohorič. Vtise ob prejemu srebrnega priznanja povzema Mohoričeva. 


izjava Barbara Mohorič


Ve se, da je za dobro mesnino potrebna najprej izvrstna surovina, a tudi izkušnja in znanje, kot pove Nediževec, izdelovalec s srebrnim priznanjem nagrajene salame.



izjava Milan Nediževec

Bronasto priznanje za salamo so prejeli Marjan Podobnik, Joško Klavžar, Jure Mrak, Vesna Erjavec,  Ivan Kovačič, Damjana Likar, Matej Tušar, Drago Polak in za svojo drugo salamo tudi Barbara Mohorič. Z bronastim priznanjem sta bila nagrajena tudi šebreljska želodca Marjana Podobnika in Draga Polaka, slednji pa je prejel tudi bronasto priznanje za suho salamo.

Vsi izdelovalci, ki so svoje suhomesnate dobrote včeraj prinesli v ocenjevanje, bodo po pošti prejeli pisna priporočila ocenjevalne komisije, kako še izboljšati svoj izdelek, v jesenskem času ICRA načrtuje tudi predavanje o pravilnem sušenju suhomesnatih dobrot, želja pa je tudi, da bi še spodbudili izdelovanje kakovostnih šebreljskih želodcev.

Metka Rupnik

izjava Tina Lisac
izjava Stanislav Renčelj
izjava Barbara Mohorič
izjava Milan Nediževec

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!



Pozabljeno geslo?

 

petek
26.04.2024
6°C / 14°C
sobota
27.04.2024
4°C / 16°C
nedelja
28.04.2024
8°C / 18°C