PROJEKT ZA OŽIVLJANJE STARIH OBRTI

Sreda, 17. april 2019

LAS s CILjem je bil uspešen pri pridobitvi skoraj 100.000 EUR nepovratnih evropskih sredstev za projekt oživitve in razvoja tradicionalnih obrti na Idrijskem. V projektu z naslovom Domače in umetnostne obrti – dediščina in sodobnost sodelujejo še trije domači partnerji in sicer Mestni muzej Idrija, Center za upravljanje z dediščino živega srebra Idrija in Idrijsko-Cerkljanska razvojna agencija.

Idrijski projekt je del širše slovenske zgodbe, saj je to območje eno od štirih, kjer so se aktivnosti v aprilu že začele izvajati. Ostala območja so Ajdovsko, ki ga s svojim delovanjem pokriva LAS Vipavska dolina, območje med Snežnikom in Nanosom z LAS društvo za razvoj podeželja med Snežnikom in Nanosom ter del gorenjskega območja, na katerem deluje LAS loškega pogorja. Čeprav se bo vsak od naštetih LAS posvetil svoji lokalno tipični obrti, vse družita skupna želja po ohranitvi in nadgradnji obrti, tako zaradi njihove dediščinske vrednosti kot zaradi podjetniških priložnosti, ki se ob tem lahko razvijejo.

Na Idrijskem se bodo posvetili trem obrtem, ki so v preteklosti zaznamovale naše območje in vplivale na njegov gospodarski in družbeni razvoj. Ena vsebina so  prve čipke, ki so v začetku 18. stoletja prišle na območje Idrijskega, njihova izdelava in trgovanje z njimi, ki je povezano s tihotapstvom. V ospredju bo lik najbolj znanje tihotapke Marine Melhiorce iz Šebrelj,
Druga tema so rudarska svetila v rudniku. Raziskali bodo obrt izdelave oljenk in karbidovk, ki so bile za potrebe rudarjev in vodstva rudnika prav posebej oblikovane in so se izdelovale v obdobju od 16. stoletja do začetkov 20. stoletja. Tretja tema projekta na Idrijskem pa je glinarstvo in izdelava posebnih glinenih posod – retort za potrebe žganja cinabaritne rude, ki so se pri idrijskem rudniku uporabljale od začetka 16. do sredine 17. stoletja.

Ciljev projekta je več: na osnovi raziskav tradicionalnih obrti želijo razviti in oblikovati nove turistične produkte, storitve in dogodke za javnost, prispevati k ohranjanju kulturne dediščine območja in grajenju nadaljnjega razvoja območja na temeljih te dediščine, posredno pa želijo prispevati tudi k oblikovanju pogojev za ustvarjanje novih delovnih mest na Idirjskem.

Projekt, ki ga sofinancira Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja 2014 – 2020, se je začel izvajati aprila letos in bo trajal do konca oktobra 2020.

Metka Rupnik

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

četrtek
04.06.2020
12°C / 27°C
petek
05.06.2020
16°C / 22°C
sobota
06.06.2020
16°C / 22°C