MLADI PARLAMENTARCI O ŠOLSTVU IN ŠOLSKEM SISTEMU

Sobota, 16. marec 2019

V teh dneh so tudi na severnem Primorskem potekali medobčinski otroški parlamenti, ki so predpriprava za regijske in tudi nacionalni otroški parlament. Tema lanskih in tudi letošnjih otroških parlamentov pa je Šolstvo in šolski sistem.

Prva polovica marca je obdobje v letu, ko organizacije Zveze prijateljev mladine po občinah pripravljajo zasedanja medobčinskih otroških parlamentov, ki se jih udeležujejo mladi parlamentarci – predstavniki sedmih, osmih in devetih razredov osnovnih šol, ki delujejo v posameznih občinah. Prvi v tem delu severne Primorske je 7. marca zasedal Medobčinski otroški parlament v Ajdovščini, minuli torek so se na otroškem parlamentu v Tolminu sešli mladi parlamentarci iz šol v tolminski, kobariški in bovški občini, minuli četrtek pa v sejni sobi Občine Idrija tudi člani otroškega parlamenta iz šol na Idrijskem in Cerkljanskem.

Udeleženci otroških parlamentov so tudi letos, tako kot že lani, razpravljali o šolstvu in šolskem  sistemu. Predstavili so izvajanje lanskoletnih sklepov in dodali nove pobude. Želijo si več praktičnih vsebin, več učenja za življenje, zavzeli so se za zmanjševanje nasilja vseh vrst ter strožjo obravnavo kršilcev in krepitev medgeneracijskega povezovanja med najmlajšimi in starejšimi učenci na šoli. Jure Čibej, učenec OŠ Idrija.

izjava Jure Čibej

Oblikovali so tudi predloge za uvajanje izboljšav pri pouku, več medpredmetenga povezovanja  in modro ter nadzorovano uporabo tablic in pametnih telefonov kot pomagal za učenje vsebin pri posameznih predmetih.

Naslednji dogodek, ki čaka mlade parlamentarce, je regijski otroški parlament, ki bo 19. marca letos v Tolminu; udeležili se ga bodo predstavniki, ki so jih imenovali na medobčinskih otroških parlamentih, 8. aprila pa bo potekal še nacionalni otroški parlament v Ljubljani.

Metka Rupnik
Foto. Zasedanje otroškega parlamenta v Idriji

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

petek
24.05.2019
11°C / 24°C
sobota
25.05.2019
12°C / 25°C
nedelja
26.05.2019
13°C / 25°C