SLAB IZKUPIČEK UMETNIŠKIH DEL NA DRAŽBI NEKDANJEGA PRIMORJA

Petek, 15. marec 2019

V Ajdovščini so na sredini dražbi umetniških del in reprezentančnih daril, ki so bile v lasti nekdanjega gradbinca Primorje, prodali le eno sliko. Za 360 evrov je bil prodan akril na platnu Janka Kastelica.


Že pred časom je Primorje v stečaju na javni dražbi ponudilo v nakup zajetno količino umetniških del, vključno s kipom Vena Pilona v bronu, delo kiparja Mirsada Begića. Med likovnimi deli je bilo tudi več grafik ajdovskega umetnika Danila Jejčiča. 


Na dražbi je bilo ponujenih 83 umetniških del in 76 reprezentančnih daril. Izklicna cena za vsa umetniška dela je znašala slabih 46.000, reprezentančnih daril pa 9.500 evrov.


Med umetniškimi deli, je najbolj izstopal in bil  najvišje ocenjen bronast kip Vena Pilona, ki ga je izdelal kipar Mirsad Begić. Stečajni upraviltelj ga je na sredini dražbi ponudil naprodaj z izklicno ceno kar 9.000 evrov. Kip je naročilo Primorje kot piko na i takratni njihovi novi poslovni stavbi, kjer so Pilonu namenili častno mesto v vhodni avli. Veno Pilon je bil slovenski slikar, grafik in fotograf, rojen v Ajdovščini. 


Med reprezentančnimi darili so bile ponujene knjige, kristalni izdelki in drugi predmeti. Med knjigami so bili v glavnem razni zborniki, ki jih je Primorje prejelo v zameno za finančno podporo. 


Čeprav so napovedovali, da bo dražba nedvomno zanimiva za različne zbiratelje, pa je bil izkupiček slab. Prodali so zgolj eno sliko. Dražbo bodo ponovili in poskušali prodati preostalo. Datum dražbe še ni znan.


Mirjam Debevc

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

četrtek
28.05.2020
8°C / 25°C
petek
29.05.2020
9°C / 24°C
sobota
30.05.2020
10°C / 23°C