INFORMATIVNI ZASLONI SPODBUJAJO K VARČNI RABI ENERGIJE

Petek, 15. marec 2019

Obiskovalci občinskih stavb nekaterih severnoprimorskih občin so te dni na vidnih mestih pred uradi občine ugledali postavljene zaslone, ki jih prej tam še ni bilo. Mnogi med njimi se sprašujejo, čemu so namenjeni.

Informativni zasloni, ki so postavljeni pred uradom župana ali pred vrati drugih bolj obiskanih uradov v občinskih stavbah občin Šempeter-Vrtojba, Renče-Vogrsko, Kanal ob Soči, Tolmin, Cerkno in Idrija, so eden od rezultatov čezmejnega projekta NEKTEO za trajnostno energetsko učinkovitost na ravni občin. Na zaslonih je na zemljevidu predstavljena mreža energetsko vzorčnih točk, ki predstavljajo dobre prakse pri trajnostnem ravnanju z energijo. Na zaslonu pa lahko občani sami brskajo tudi med uporabnimi informacijami in nasveti za osveščanje in spodbujanje k učinkoviti rabi energije.

Cilj projekta, v katerega so poleg omenjenih občin kot pilotnih območij vključeni še podjetje GOLEA, Razvojna agencija Sora ter občina Nova Gorica,  je razvoj čezmejnih orodij za izboljšanje energetske učinkovitosti in uporabe obnovljivih virov energije na občinski ravni, usposabljanje za energijo odgovornih oseb v občinskih upravah, postavitev 55 energetskih točk, usposobitev čezmejnega potujočega NEKTEO ambasadorja energetske učinkovitosti, oblikovanje dvojezičnega izobraževalnega programa o energetski učinkovitosti, vključitev 34 pilotnih občin. Aktivno naj bi v program energetske učinkovitosti vključili več kot 1.000 javnih uslužbencev s ciljem 5 % zmanjšanja porabe energije glede na leto 2016.

Metka Rupnik
 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
20.05.2019
12°C / 18°C
torek
21.05.2019
12°C / 16°C
sreda
22.05.2019
13°C / 16°C