IDRIJSKI DIJAKI DANES BREZ PLASTENK

Četrtek, 14. marec 2019

Na pobudo dijaške skupnosti in pod okriljem projekta Erasmus+ Steps2030World, bodo dijaki Gimnazije Jurije Vege Idrija poskušali omejiti porabo plastike. Prav na njihovo pobudo in v ta namen danes pripravljajo Dan brez plastenke. V realki pri malici ne bo pijače v plastenkah, kot običajno ampak bo v jedilnici na voljo sirup za mešanje. S seboj bodo prinesli svojo steklenico ali kozarec, v katero si bodo lahko natočili vodo iz pipe. 


Gimnazija Jurija Vege Idrija želi razmišljati in delovati v smeri osveščanja dijakov o pomenu ohranjanja narave. So vodilna šola v Eramus+ projektu, ki ima za glavni cilj delovanje šol v smeri Agende 2030 trajnostnega razvoja. Na pobudo dijaške skupnosti so dijaki spremljali porabo plastenk na njihovi šoli za zgolj en dan. Ogorčeni so ugotovili, da so zbrali okrog 200 plastenk in da ta številka v enem tednu lahko naraste na ali celo preseže številko 1000. Koordinatorka projekta Erasmus+ profesorica Ester Mrak, je povedala, da je ena izmed njihovih dijakinj, ki sodeluje pri tem projektu, obiskala tudi Komunalo Idrija in dobila vse potrebne rezultate analiz pitne vode v Idriji, tako da lahko zanesljivo osveščajo vse, ki bivajo na šoli, da imajo kvalitetno pitno vodo. In kaj želijo na šoli opozoriti?


Izjava: Ester Mrak


Nadaljnje akcije bomo usmerili v to, da bodo še naprej ločevali odpadke na šoli in skrbeli, da jih bo čim manj. O škodljivost plastike, ki je odvržena v naravo pa opozarjajo tudi učitelji na  tamkajšnji gimnaziji pri svojih rednih urah pouka.


Ravnateljica Karmen Vidmar je poudarila, da se ji zdi pomembno, da dijake ozaveščajo, da danes s svojim načinom življenja vplivajo na to kakšen bo njihov jutri. “Mi smo jim umazali svet, tako ne gre več. Spremeniti moramo miselnost! Je res, da so to majhni koraki za čistejšo Zemljo danes, toda veliki za njihov jutri.” Je dodala Vidmarjeva.


Mirjam Debevc


Izjava: Ester Mrak

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

petek
24.05.2019
11°C / 24°C
sobota
25.05.2019
12°C / 25°C
nedelja
26.05.2019
13°C / 25°C