V PETEK OŽIVIJO TUDI DEUJE BABE

Sreda, 27. februar 2019

Ta konec tedna Cerkno ne bo le v znamenju Laufarije, pač pa tudi tradicionalnega, letos že sedmega, festivala Deuje babe, ki ga pripravlja Mladinski  klub CMAK Cerkno. Festivalski dnevi se razprostirajo vse do 23. marca, dogodki pa se bodo odvijali  na različnih prizoriščih v Cerknem in Idriji.

Festival , kot so zapisali, predstavlja divje umetniško izražanje in aktivistično delovanje žensk vseh spolov. Daje jim možnost, da svoje delo predstavijo širši publiki, prednost pa daje neuveljavljenim ustvarjalkam in borkam, ki zavračajo stereotipne predstave o ženskah in ženskosti ter moških in moškosti; tistim, ki kršijo nenapisana pravila o »normalnem«ali celo »naravnem« videzu, obnašanju, ravnanju in načinu življenja vseh nas.

Na 7. festivalu Deuje babe se bo zvrstilo dvanajst dogodkov  v čast silovitih bojev za ženske pravice; v čast  enakopravnosti, zlasti  za spoštovanje in enako obravnavo žensk in spolnih manjšin. Dogodki bodo namenjeni tudi klicu po osvoboditvi  od teže družbenih pričakovanj, meril in moral, ki so do žensk še vedno strožje. 

Organizatorji posebej izpostavljajo vzpodbudno vlogo Osnovne šole Cerkno, ki  bo 7. malčkom iz Vrtca Petra Klepca omogočila ogled nagrajene predstave Ti in jaz Gledališča AEIOU. V petek, 15. marca, pa bo zrelejšemu občinstvu odstopila svoj večnamenski prostor za ogled predstave Sine  umetnice Nataše Živković, ki jo gostijo v koprodukciji z Društvom za promocijo žensk v kulturi – Mesto žensk iz Ljubljane.

Na sliki: Prizor  iz predstave Ti in jaz


Ivan Seljak

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

nedelja
17.01.2021
-4°C / 8°C
ponedeljek
18.01.2021
-4°C / 7°C
torek
19.01.2021
-4°C / 7°C