RAZSTAVA TINKE VOLARIČ ČRTA JE VATE ZAZRTA

Petek, 15. februar 2109

V Knjižnici Cirila Kosmača v Tolminu je včeraj potekala otvoritev likovne razstave Tinke Volarič Črta je vate zazrta. Vsestranska kulturna ustvarjalka z Mosta na Soči se na razstavi predstavlja z ilustracijami, ki so nastale za različne publikacije, na ogled pa je postavila tudi nekaj svojih slikarskih izdelkov in podobe iz svojih skicirk. 


Volaričeva je obiskovala Srednjo šolo za fotografijo in oblikovanje v Ljubljani in študij nadaljevala na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo na Filozofski fakulteti. Iz kulturne antropologije je magistrirala z delom o lutkarstvu.


Kot ilustratorka snuje avtorske slikanice za otroke in odrasle, ilustrira glasbene albume, samostojne konceptualno zasnovane cikle in knjižne naslovnice leposlovnih, humanističnih in družboslovnih del. Za svoje ilustratorsko delo je bila nagrajena in razstavljala je na samostojnih in skupinskih selekcioniranih razstavah v Sloveniji in drugod.


V tolminski knjižnici so na ogled ilustracije za otroke, med katerimi so Ježkova slikanica Zgodba o zamorčku Bambuleju in vrtoglavi žirafi in ilustracije za pesmi Ferija Lainščka iz revije Kekec ter njena avtorska slikanica v nastajanju, Črta, pa ilustracije »za odrasle«, za glasbeno zgoščenko Selivke Katarine Juvančič in Dejana Lapanje in zbirko kratke proze Samogovori Majde Mencinger. Tu so še ilustracije za pesmi in prozo, ki jih je napisala sama – Krožnice večglasnih tišinin Udomačevanja –, ter avtorski cikel, v katerem je upodobila Mesta, ponudi pa nam tudi pogled v njene skicirke."Tinka piše in riše z enako zavzetostjo, enako visoko napetostjo in sproščenostjo. Pravi, da črpa iz istega bazena. »Kar se ne izrazi likovno, stoji za mojim hrbtom, in ko se ozrem, je tam pesem.« Slika se izriše tam, kamor beseda ne more. Proces ustvarjanja je vedno tisti, ena beseda pokliče drugo, ena črta povabi drugo; gre pa v smeri izostritve, prečiščevanja, odvzemanja, l'arte di lavare, dokler ne preide v geometrijo, in gre v smeri razčlenjevanja, dokler ne preide v filigranskost. To je pri Tinki naravna pot. Njena risba očitno potrebuje stabilnost, elementarnost, jasnost, potrebuje, da vse, kar se postavi, stoji. In da se vse, kar je odvečno, odstrani", je ob razstavi zapisala umetnostna zgodovinarka Klavdija Figelj.


Sliki in besedi sta glasbeno komponento dodala še glasbenika Katarina Juvančič in Dejan Lapanja.

Avtorica je po razstavi takole ubesedila svoje občutke.

Izjava: Tinka Volarič


Razstava bo v galeriji tolminske knjižnice na ogled do 28. marca.

Matej Kavčič

Izjava: Tinka Volarič

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

petek
24.05.2019
11°C / 24°C
sobota
25.05.2019
12°C / 25°C
nedelja
26.05.2019
13°C / 25°C